Nume
Parola
Vizualizări: 4173
Prima locuinţă protejată pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală a fost deschisă la Bălţi
Bălţi, 18 Februarie 2011 — În Republica Moldova, în premieră pe ţară, a fost deschisă prima locuinţă protejată pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Evenimentul a avut loc, joi, 17 februarie, în oraşul Bălţi.

Prima locuinţă protejată reprezintă un apartament cu două odăi, care este amplasat într-un bloc locativ din centrul oraşului. În acest apartament vor locui patru beneficiare. Spaţiul locativ este mobilat şi dotat cu tot necesarul pentru locatari, care afirmă că beneficiază de condiţiile de trai excelente.

Locuinţa protejată a fost deschisă la Bălţi, în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia SOMATO cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Mental Health Initiative Open Societe Institute din Ungaria şi Global Initiative Hilversum, Olanda. Un alt partener în proiect este Primăria municipiului Bălţi.

Locuinţa protejată deschisă la Bălţi a fost vizitată la 17 februarie de Ambasadorul Dirk Shuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova.

Potrivit lui Shuebel, proiectul respectiv este unul de succes. „Persoane cu probleme de sănătate mintală din Bălţi vor trăi în condiţii omeneşti în aceste locuinţe. Ne place acest proiect pentru că având un suport financiar nu atât de mare se realizează lucruri importante”, a spus Schuebel.

Preşedinta Asociaţiei „SOMATO”, Jana Chihai, a spus că alte trei locuinţe protejate vor fi deschise în vara acestui an. În cele patru locuinţe protejate vor trăi în total 16 persoane cu probleme de sănătate.

„Prin deschiderea locuinţelor protejate urmărim două scopuri: să contribuim la integrarea în societate a persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi să schimbăm mentalitatea populaţiei sănătoase în sensul cultivării toleranţei”, a spus Jana Chihai.

„În apartamentele protejate vor locui beneficiari care deja au unele deprinderi de trai independent, iar una dintre condiţii este ca aceştia să aibă un loc de muncă. Locatarii vor fi monitorizaţi zilnic de către lucrătorii sociali ai Centrului „Somato”, care îi vor ajuta pe beneficiari în activităţile zilnice”, a spus Corina Popa, directorul Centrului de Sănătate Mintală „Somato.

Serviciile comunale vor fi achitate de autorităţile locale, dar şi beneficiarii vor achita o anumită parte din plăţile pentru comodităţi.

Locuinţele protejate la Bălţi sunt promovate în cadrul proiectului „Dezvoltarea şi aplicarea serviciilor-pilot de apartamente protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală în nordul Moldovei”. Proiectul a fost lansat la finele anului 2008 şi urmează să fie încheiat la sfârşitul acestui an. Programul are un buget de circa 295 mii de euro, dintre care aproximativ 220 mii de euro au fost alocaţi de Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova.

Notă pentru editori:
Asociaţia „SOMATO”, care administrează un centru de sănătate mintală cu aceeaşi denumire, este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în municipiul Bălţi. Activează în domeniul sănătăţii mintale din 1999, numărându-se printre primele organizaţii din domeniul respectiv din Republica Moldova.

Imagini video care conţin declaraţii ale Ambasadorului Dirk Shuebel cu referinţă la locuinţa protejată din Bălţi pot fi vizionate sau descărcate pe următoarele două adrese:
http://www.youtube.com/user/TheSOMATO?feature=mhum#p/a/u/1/N6QSzcTJWgE
http://www.youtube.com/user/TheSOMATO?feature=mhum#p/a/u/0/Axcx7El4hRA