Nume
Parola
Vizualizări: 4856
„Evenimente şi tendinţe în mass media din Moldova”, raport
Bălţi, 9 Februarie 2011 — Agenţia Monitor Media a realizat raportul anual „Evenimente şi tendinţe în mass-media din Moldova” pe care l-a lansat, miercuri, 9 februarie.

Raportul factologic conţine nouă capitole*** şi reprezintă o trecere în revistă a celor mai importante evenimente din domeniul mass-media care au avut loc în R. Moldova pe parcursul anului 2010.

Raportul evidenţiază, printre altele, faptul că, în 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis două decizii, având ca subiect libertatea de exprimare şi cenzura în R. Moldova. Parlamentul de la Chişinău a adoptat, anul trecut, două legi cu referinţă directă la mass media: „Legea privind libertatea de exprimare” şi „Legea privind deetatizarea publicaţiilor finanţate din bani publici”.

Potrivit raportului, în 2010, s-a observat o mai mare deschidere a Guvernului către presă. Au fost desecretizate circa 60 de documente ale fostei guvernări. Totuşi, anul trecut, au fost înregistrate cel puţin patru cazuri de limitare a accesului presei la evenimente publice. În 2010, au fost înregistrate cel puţin 15 cazuri de intimidare a activităţii de jurnalist şi de presiuni asupra redacţiilor. Cel mai grav caz în acest sens a fost arestarea şi condamnarea, în Tiraspol, la 15 ani de închisoare a jurnalistului transnistrean Ernest Vardanyan.

*** Aspecte generale; Evenimente, tendinţe; Presa şi justiţia; Cazuri de intimidare a jurnaliştilor, presiuni asupra redacţiilor; Legi adoptate cu referinţă la mass media; Accesul presei şi al cetăţenilor la informaţiile de interes public; Apariţia de noi instituţii media, lansări de noi produse media; Presa şi puterea; Presa din Moldova în studii internaţionale de specialitate.