Nume
Parola
Vizualizări: 3333
Maximă atenție
Balti, 7 Februarie 2011 — În scopul preîntîmpinării şi micşorării cazurilor de incendii, precum şi a cazurilor de deces a oamenilor la incendii, Secţia Apărare Împotriva Incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi, atenţionează şi apelează la toţi locuitorii municipiului şi oaspeţii oraşului să fie la maxim prudenţi şi atenţi în timpul exploatării sobelor, aparatelor cu gaze şi aparatelor electrice de încălzit de uz casnic, nu de le lăsat fără supraveghere sau în seama copiilor. Să fie foarte prudenţi în timpul fumatului în deosebi cînd se află în stare de ebrietate, precum şi să nu lase fără supraveghere persoane în etate şi invalizi.

Secţia Apărare Împotriva Incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi, informează că în perioada de la 01.01.2011 pînă la 07.02.2011:

- în Republică au avut loc                192 incendii, au decedat 35 oameni, inclusiv 1 copil.
- în mun. Bălţi au avut loc                   7 incendii.
- în r-nul Făleşti au avut loc                 8 incendii, au decedat 3 oameni.
- în r-nul Rîşcani au avut loc               6 incendii, au decedat 2 oameni.
- în r-nul Sîngerei au avut loc              5 incendii, a decedat 1 om. 
- în r-nul Glodeni au avut loc               4 incendii, a decedat 1 om.  

- pe data de 03.02.2011 la ora 09:38 min., în apartamentul nr. 40 a casa locativă nr. 19/7 din str. Bulgară, la etajul 2 în blocul locativ cu 5 etaje a avut loc incendiu. Despre incendiu au comunicat locatarii casei, care au simţit miros puternic de fum. În timpul sosirii serviciului de pompieri la locul chemării sa constatat, că ardea apartamentul nr. 40 şi casa scării a blocului locativ era plină cu fum ce prezenta pericol real pentru viaţa şi sănătatea locatarilor apartamentelor etajelor de mai sus a casei. Din aceste considerente la locul incendiului a fost chemată auto-scara cu ajutorul căreea sa efectuat evacuarea oamenilor. În total la incendiu au fost evacuaţi 5 oameni, dintre care 1 copil. Proprietara apartamentului a.n. 1938, a fost internată cu diagnoza intocsicare cu biohid de carbon. Cauza declansării incendiului se stabileşte.
      
      
O deosebită atenţie e necesar de atras părinţilor, să nu lase fără supraveghere sau singuri copii încuiaţi în locuinţe, de interzis copiilor jocul cu focul, chibrite şi brichete, precum şi aprinderea rugurilor.
      
În sezonul de încălzire a perioadei reci a anului conform datelor statistice se majorează incendiile în sectorul locativ privat, ca de obicei din cauzele următoare: - încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor şi coşurilor de fum; - încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea aparatelor electrice de încălzit de uz casnic, precum şi imprudenţa cu focul în timpul fumatului.
        În scopul preîntîmpinării şi micşorării cazurilor de incendii, precum şi a cazurilor de deces a oamenilor la incendii, Secţia Apărare Împotriva Incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi, apelează la toţi locuitorii municipiului să fie foarte prudenţi în timpul exploatării sobelor şi aparatelor electrice de încălzit de uz casnic şi anume:
                                                               Sobe de încălzit
        Înainte de începerea sezonului de încălzire toate sobele, centralele termice, termogeneratoarele şi caloriferele, precum şi alte aparate şi sisteme de încălzit trebuie verificate şi reparate. Nu se admite exploatarea sobelor şi a altor aparate de încălzit cu defecte.
         Sobele şi alte aparate de încălzit, conform normelor stabilite, trebuie să aibă straturi (spaţii) antifoc care să le separe de elementele combustibile, precum şi plăci metalice fără defecte în faţa uşiţei de alimentare, cu dimensiuni de minimum 0,5x0,7 m, montate pe pardoselile din lemn sau din alte materiale combustibile.
        Înlăturarea funinginii din canalele de fum şi din sobe trebuie să se efectueze către începutul, iar apoi pe tot parcursul sezonului de încălzire minimum o dată:
a) în 3 luni - pentru sobele de încălzit;
b) în 2 luni - pentru sobele şi focarele cu funcţionare continuă;

c) în lună - pentru plitele de bucătărie şi alte plite cu funcţionarea continuă (de lungă durată).
     Încălzirea sobelor în clădiri şi instalaţii (cu excepţia caselor de locuit) trebuie să înceteze cu minimum 2 ore înainte de terminarea zilei de muncă, iar în spitale şi alte obiective, în care permanent se află persoane (24 din 24 ore) - cu 2 ore înainte de culcare.
     În instituţiile pentru copii, cu aflarea copiilor numai în timpul zilei, încălzirea sobelor trebuie să se termine cu minimum 1oră înainte de sosirea lor.
     Cenuşa şi zgura, scoase din focare, trebuie stropite cu apă şi transportate în locuri repartizate special în acest scop.
      Nu se admite instalarea sobelor de metal, care nu corespund prevederilor privind protecţia împotriva incendiilor, expuse în standarde şi prescripţii tehnice.
      Distanţa de la sobă pînă la dulapuri, mobilier trebuie să fie de minimum 0,7 m., iar de la uşa sobei - de minimum 1,25 m.  În cerdacuri coşurile de fum şi pereţii prin care trec canalele de fum trebuie să fie văruiţi.
                          La exploatarea sobelor de încălzire se interzice:
a) lăsarea fără supraveghere a sobelor aprinse, precum şi lăsarea în seama copiilor mici supravegherea lor;
b) aşezarea combustibilului şi a altor substanţe şi materiale combustibile pe placa metalică din faţa uşiţei de alimentare;
c) utilizarea pentru aprindere a benzinei, gazului lampant, motorinei şi a altor LUI şi LC;
d) aprinderea focului în timpul cînd în încăpere se desfăşoară adunări sau alte activităţi în masă;
e) utilizarea cărbunelui sau a gazului pentru încălzirea sobelor care nu sînt prevăzute pentru aceste tipuri de combustibil;
f) utilizarea canalelor de gaze sau de ventilare în calitate de coş de fum;
g) supraîncălzirea sobelor.
       
                                                  Aparate electrice de încălzit
 La exploatarea instalaţiilor electrice se interzice:
a) utilizarea aparatelor electrice şi dispozitivelor în condiţii care nu corespund recomandărilor (instrucţiunilor) întreprinderilor-furnizoare, sau cu defecte, care pot conduce la izbucnirea incendiilor, precum şi exploatarea conductoarelor şi cablurilor electrice cu izolaţie defectată sau cu izolaţie ce şi-a pierdut capacităţile de protecţie;
b) utilizarea prizelor, întrerupătoarelor şi a altor mijloace şi dispozitive electrice deteriorate;
c) acoperirea cu hîrtie, ţesătură şi cu alte materiale combustibile a becurilor şi corpurilor de iluminat, precum şi exploatarea lor fără capacele de protecţie;
d) utilizarea fierului de călcat, plitelor, fierbătoarelor electrice şi altor aparate electrice de încălzit fără suporturi din materiale incombustibile;
e) lăsarea fără supraveghere a aparatelor electrice de încălzit, televizoarelor, aparatelor de radio etc. conectate la reţea;
f) utilizarea aparatelor electrice de încălzit nestandardizate (improvizate), utilizarea siguranţelor fuzibile necalibrate sau a altor aparate improvizate de protecţie contra curenţilor de scurtcircuit şi suprasarcinilor;
g) exploatarea aparatelor electrice fără termoregulatoarele (sau defectate), prevăzute de producător.

Secţia Apărare Împotriva Incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi, aduce la cunoştinţa cetăţenilor, că în cazul depistării incendiului, fiecare cetăţean este obligat:
- urgent să comunice despre incendiu la telefonul nr. 901. La telefon e necesar de a te prezenta, de anumi concret adresa şi ce anume arde.
- pînă la sosirea pompierilor de luat măsuri posibile pentru evacuarea oamenilor, stingerea incediului cu mijloace primare de stingere, stingătoare şi evacuării (salvării) bunurilor materiale.


Informaţia pregătită de:

Inspectorul de Stat Supravegherea măsurilor contra incendiilor a Secţia Apărare Împotriva Incendiilor a Direcţiei Situaţii Excepţionale mun. Bălţi
locotenent major al serviciului salvare                               
Scutelnic Vladislav Iacob