Nume
Parola
Vizualizări: 3675
Amnesty International: SUA acuzate de tratament inuman în dosarul soldatului WikiLeaks
Londra, 24 Ianuarie 2011 — Amnesty International a solicitat autorităţilor SUA să atenueze condiţiile severe de detenţie înainte de proces ale lui Bradley Manning, soldatul acuzat de scurgere de informaţii către WikiLeaks.

Soldatul armatei americane, în vârstă de 23 de ani, a fost deţinut timp de 23 de ore într-o celulă separată, fiind lipsit de pernă, cearşafuri şi lucruri personale, începând cu luna iulie 2010.

Săptămâna trecută, Amnesty International a adresat o scrisoare Ministrului american al Apărării, Robert Gates, în care a solicitat revizuirea restricţiilor aplicate împotriva lui Bradley Manning (disponibilă în ataşament). În aceeaşi săptămână, soldatului, timp de câteva zile, i-au fost aplicate un şir de restricţii mai intense, deoarece fusese temporar categorisit cu ‘risc de sinucidere’.

„Suntem preocupaţi de faptul că condiţiile aplicate împotriva lui Bradley Manning sunt exagerat de severe şi pot fi clasificate ca tratament inuman din partea autorităţilor americane”, a declarat Susan Lee, directorul Programului Amnesty International pentru America.

„Manning nu a fost condamnat pentru nici o infracţiune, dar se pare că autorităţile militare utilizează toate mijloacele disponibile, pentru a-l pedepsi pe durata perioadei de detenţie. Acest fapt subminează angajamentul Statelor Unite privind principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Marţea trecută, s-a stipulat că Manning riscă să se sinucidă, ceea ce a dus la dezbrăcarea acestuia de haine, cu excepţia lenjeriei de corp, precum şi confiscarea ochelarilor prescrişi pentru cea mai mare parte a zilei, fapt ce l-a lăsat, după spusele lui Manning, în „întuneric absolut”.
Joi, în urma unor proteste a lui Manning şi avocaţilor acestuia, restricţiile aplicate în cazul „riscului de sinucidere” au fost suspendate.

Manning este categorisit ca fiind un deţinut foarte periculos, în pofida faptului că nu are înregistrate antecedente de violenţă sau de abateri disciplinare pe durata detenţiei. Aceasta înseamnă că el este încătuşat la mâini şi picioare pe parcursul tuturor vizitelor şi privat de oportunitatea de a lucra, fapt care i-ar permite să-şi părăsească celula.

Manning este, de asemenea, reţinut în baza Regimului de Prevenirea Rănirii (PRR), în pofida unei recomandări din partea psihiatrului militar oficial al acestuia, că acest lucru nu este necesar. Deţinuţii cu statut PRR sunt supuşi unor restricţii suplimentare, cum ar fi controalele din partea paznicilor la fiecare cinci minute şi interdicţiile somnului în timpul zilei.

Nu au existat motive întemeiate pentru ca Manning să fie considerat un deţinut periculos şi să i se aplice statutul PRR, cu toate acestea încercările avocaţilor soldatului de a suspenda restricţiile au fost ignorate de către autorităţi.
„Condiţiile represive aplicate împotriva lui Manning reprezintă o neîndeplinire a obligaţiilor SUA, care presupune tratarea deţinuţilor cu umanitate şi demnitate”, a declarat Susan Lee.

„Suntem, de asemenea, preocupaţi de faptul că izolarea şi detenţia prelungită în celulă, pot contribui la apariţia unor tulburări psihologice, care ar putea submina capacitatea lui Bradley Manning de a se apăra”, a adăugat Susan Lee.

În aprilie 2010, organizaţia WikiLeaks a făcut publică o înregistrare video despre atacurile elicopterelor americane Apache, care au provocat moartea a doi angajaţi ai agenţiei Reuters, în Irak, în 2007.

Manning a fost arestat în luna următoare şi apoi acuzat de „transferul de informaţii clasificate” şi „furnizarea de informaţii de securitate naţională către o sursă neautorizată”.

WikiLeaks a lansat, de asemenea, volume mari de informaţii cu privire la războiul din Irak, războiul din Afganistan, şi comunicaţiile diplomatice americane.

Manning ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de maximum 52 de ani.

Pentru mai multe detalii sau pentru a organiza un interviu, vă rugăm să contactaţi:
Josefina Salomón: +44 7778 472 116, jsalomon@amnesty.org

SFÎRŞIT/

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB www.amnesty.org

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md