Nume
Parola
Vizualizări: 4801
Afacere cu mărfuri sechestrate: Se vînd mărfuri luate cu de-a sila
24 Ianuarie 2011 — Afacere cu mărfuri sechestrate: Se vînd mărfuri luate cu de-a sila
(Reportaj PRO TV din 16/01/2011)
„Vand marfuri luate cu de-a sila. Vorbim despre o afacere noua in Republica Moldova - comertul cu bunuri sechestrate. La Chisinau exista un magazin care vinde obiecte confiscate, iar mai nou, marfurile sunt licitate si pe Internet. Este o solutie pe timp de criza, mai ales ca preturile sunt uneori si de doua ori mai mici decat cele de pe piata.
Ca si in publicitatea magazinului virtual al umoristilor de la Planeta Moldova, site-ul real "Auction House" are de toate in vanzare. Toate au fost sechestrate de judecata, iar acum sunt vandute la preturi reduse. Lista bunurilor este expusa si pe Internet, iar cine vrea sa vada pe viu marfa, poate merge la depozitul companiei situat in cartierul Telecentru. De exemplu o masa de stejar, impodobita cu marmura a fost sechestrata de la un cetatean care nu si-a platit impozitele. O alta firma s-a lipsit de mobila, pentru ca nu si-a onorat creditul la banca, iar o bicicleta a fost sechestrata de la un barbat care nu si-a platit datoria fata de o alta persoana. Prin hotarare de judecata, ea a fost confiscata, iar acum vanzatorii incearca sa o vanda cu 1500 de lei, de doua ori mai putin decat media de pe piata. Bunurile sunt livrate de executorii judecatoresti, iar firma isi ia un comision pentru vanzare.
De altfel, daca va temeti ca un obiect licitat este blestemat de fostul proprietar, aflati ca pretul reduce din superstitii. Produsele sechestrate se vand in cel mult trei luni, iar cumparatorul poate negocia. Un bun daca nu se vinde in 20 de zile, pretul este scazut cu 20 la suta. Afacerea cu bunuri luate silit este in floare. Numai anul trecut, aceasta firma a vandut bunuri sechestrate in valoare de doua milioane de lei. Dar, ca si in orice business sunt si riscuri. Potrivit directorului companiei de licitatie, o astfel de afacere este greu de planificat, niciodata nu stii ce vei avea maine in stoc.
Cele mai "sechestrate" marfuri sunt electrocasnicele, masinile si mobila. Tot ele si se vand cel mai bine. Printre obiectele expuse la vanzare sunt si lucruri mai putin obisnuite.
Cel mai scump bun sechestrat este un TIR in stare functionala, care se vinde cu 5 mii de euro. Din februarie, compania anunta ca va introduce si vanzarea in credit, si cum spun cei de la Planeta Moldova: "Venit si cumparati!".