Nume
Parola
Vizualizări: 2465
UNIUNEA EUROPEANĂ DONEAZĂ ECHIPAMENT MEDICAL CENTRELOR PERINATALE DIN TIRASPOL ŞI BENDER
Chisinau, 21 Ianuarie 2011 — Centrele perinatale din Tiraspol şi Bender sunt de astăzi înzestrate cu echipament medical specializat necesar pentru acordarea serviciilor medicale calitative pentru mamele şi nou-născuţii din regiunea transnistreană. Tehnica a fost donată de proiectul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Noul echipament medical (ventilatoare neonatale, incubatoare, oxigenometre portabile, laringoscoape, cardiotografe, maşini pentru anestezie, monitoare specializate etc.) va permite instituţiilor medicale din Tiraspol şi Bender să ridice la un nivel calitativ nou medicina perinatală din regiunea transnistreană.

Lista de echipamente donate de proiect a fost întocmită de un expert internaţional în cooperare cu specialiştii locali în urma unei vizite de evaluare. Tehnica va fi folosită de centrele perinatale din Tiraspol şi Bender pentru menţinerea funcţiilor vitale ale pacienţilor aflaţi în situaţii grave, monitorizarea şi testarea de urgenţă a cazurilor severe. Costul total al echipamentului donat de proiect este de 468.000 de USD.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, a declarat că prin aceste două proiecte în Tiraspol şi Bender mamele şi copiii din regiune vor beneficia de echipament nou specializat. Ei vor mai primi servicii medicale de înaltă calitate datorită trainingurilor oferite de Asociaţia de Medicină Perinatală. „În acest context aş dori să salut implicarea echipelor de la centrele perinatale, la fel şi buna cooperare cu autorităţile transnistrene în implementarea proiectului. Aceasta nu este unica iniţiativă: sistemul perinatal din Transnistria în ansamblu va beneficia de acest program în următoarele luni. UE fireşte planifică lansarea unui nou pachet de proiecte, în special în domeniul social, afaceri şi mediu. Aceste proiecte, având ca scop promovarea încrederii, sunt realizate pentru binele societăţii din Transnistria şi Moldova”, a menţionat Ambasadorul Dirk Schuebel.

Pentru a crea condiţii adecvate pentru exploatarea echipamentului, secţiile de reanimare ale celor două centre perinatale au fost reparate, resursele financiare în acest sens fiind alocate din bugetul local. Beneficiarii sunt siguri că tehnica modernă donată de proiect îi va ajuta pe medicii din Tiraspol şi Bender să salveze multe vieţi omeneşti.

În primăvara anului trecut, în cadrul proiectului, un memorandum de colaborare între specialiştii în perinatologie din Chişinău şi Tiraspol a fost semnat. În rezultat, Asociaţia de Medicină Perinatală a instruit 260 de specialişti în neonatologie, pediatri, asistente medicale, medici obstreticieni din stânga Nistrului, oferindu-le computere şi echipament necesar pentru prezentări. Participanţii la seminare au studiat cum să îngrijească de nou-născuţi, cum să monitorizeze evoluţia naşterii, cum să acţioneze în urgenţele obstetricale etc.

Pentru contact: Victor Munteanu, Manager de proiect, PNUD Moldova, tel. 260786, e-mail: victor.munteanu@undp.org sau Hubert Duhot, Ataşat /Manager de proiect, Delegaţia UE, tel. 505210, e-mail: Hubert.DUHOT@eeas.europa.eu