Nume
Parola
Vizualizări: 3477
Publicarea numelui debitorului rauplatnic - este justificata
4 Ianuarie 2011 — Curtea Suprema de Justitie din Estonia s-a pronuntat asupra cazului in care un debitor rauplatnic a contestat in instanta faptul ca compania de colectare a datoriilor a dat publicitatii numele si prenumele acestuia, precum si denumirea companiei si codul ei fiscal, plasind un banner cu lista de companii rauplatitoare si managerii lor intr-o intersectie aglomerata din centrul orasului. Cazul a fost initia de debitor care a invocat incalcarea onoarei si demnitatii sale si a companiei pe care o conduce prin plasarea numelui sau si a denumirii companiei pe bannerul in cauza dind asfel publicitații faptul ca este neplatitor.

Managerul companiei a solicitat interzicerea bannerului, publicarii numelui sau si a companiei sale, cu mentiunea „debitor”, precum si recuperarea de prejudicii si daune morale.

Cauza a fost examinata de toate instantele de judecata, care s-au pronuntat diferit.

Decizia finala, i-a apartinut Curtii Supreme de Justitie care a punctat urmatoarele:

1) Existenta unei datorii si existenta statutului de neplatititor este un fapt, care poate fi probat in fata curtii sau poate fi probat contrariul acetsuia. Trebuie sa existe dovezi clare in acest aspect.
2) Publicarea unui fapt este permisa chiar daca faptul in sine cauzeaza rusine pentru persoana afectata.
3) Instanta admite ca ar trebui sa existe limitari in ceea ce priveste modul de publicare, deoarece contextul si modul de publicare in sine ar putea cauza daune morale suplimentare.
Cu toate acestea instanta de judecata retine ca, deoarece (i), managerul companiei a fost constient de datoria societatii; si (ii) managerul insusi gestiona compania si, prin urmare, ar putea sa decida daca sa plateasca si cum sa plateasca datoria si (iii) au existat tentative anterioare din partea Companiei de Incaso de colectare a datoriilor care a depus eforturi de a contacta managerul si a ajunge la un acord in privinta achitarii datoriei, dar aceste incercari au fost ignorate.

Astfel, Curtea Suprema de Justitie a statuat ca darea publicitatii numelui managerului si a denumirii companiei debitoare de catre creditor sau de o companie de colectare a datoriilor, inclusiv prin punerea la banner-ul la o intersectie de strazi este justificata, iar cererea debitorului se respinge.

INCASO: Va rugam sa achitati datoriile pentru a evita eventualele necomoditati.

www.INCASO.md este o companie cu capital European, specializata in colectarea si recuperarea datoriilor. Profesionalismul INCASO are la baza experienta de 15 ani a companiei Julianus (Julianus Inkasso) - compania cu capital estonian, lider in tarile baltice in colectarea si recuperarea datoriilor.
INCASO ofera servicii de colectare a datoriilor si are misiunea de a imbunatati cultura platilor si a activitatii economice a persoaelor fizice si juridice din Moldova.

IM "INCASO" SRLmun. Chisinau, str. Hincesti, 138/1, MD 2070
c.f.. 1009600029036
cod TVA 0207542
Tel: +373 22 286130
Fax: +373 22 288948
E-mail info@incaso.md
www.incaso.md