Nume
Parola
Vizualizări: 3442
Reacția Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP la lipsa de profesionalism a unui jurnalist de la „Moldova Suverană”
20 Decembrie 2010 — La 6 decembrie 2010 Centrul Analitic Independent Expert-Grup a publicat nota analitică „Priorități de guvernare: viitorul pe care nu trebuie să-l ratăm”. Comentariul dat a fost conceput ca o tentativă de evaluare succintă a principalelor bariere de dezvoltare a țării, identificarea succeselor, dar și a unor erori comise de guvernul constituit de Alianța pentru Integrare Europeană și schițarea holistică a priorităților pentru guvernarea viitoare. Comentariul constată, de asemenea, necesitatea construirii unei viziuni strategice de care să se ghideze guvernările viitoare,indiferent de coloratură lor politică, în încercarea de a transforma Republica Moldova într-un stat prosper și democratic.

Nu am conceput acest comentariu pentru a fi utilizat de către presa afiliată Partidului Comuniștilor în calitate de instrument de PR pentru a critica actul de guvernare exercitat de AIE, a demoniza guvernarea AIE pentru problemele moștenite după opt ani de guvernare comunistă (sic!) și a influența procesul de negocieri privind constituirea unei noi coaliții de guvernământ în favoarea unei alianțe de centru-stângă. Un exemplu elocvent al unei asemenea abordări - rău-intenționate și care cu certitudine nu are nici un raport cu codul deontologic jurnalistic - este interpretarea comentariului nostru de către jurnalistul Vlad Loghin pe paginile fostului oficios „Moldova Suverană”. Această mostră de „jurnalism” a fost publicată vineri, 17 decembrie 2010 și este accesibila la următorul link: http://moldova-suverana.md/?subaction=showfull&id=1292520577&archive=&start_from=&ucat=13&.
Scopul acestei preluări în mod evident nu este discutarea recomandărilor noastre pentru guvernarea viitoarea sau a viziunii strategice asupra dezvoltării pentru Republica Moldova. Dimpotrivă, scopul acestei preluări a fost exagerarea premeditată a acelei doze de critică în adresa AIE care se conține în comentariul nostru, prezentarea în culori roz a guvernării comuniste (deși EXPERT-GRUP nu odată a adus critici acelei guvernări, după cum se poate vedea, de exemplu, la http://www.expert-grup.org/?go=news&n=101&nt=4) și înclinarea poziției Partidului Democrat spre formarea coaliției de centru-stângă cu Partidul Comuniștilor. Modul grosolan în care a fost preluat comentariul nostru și felul în care acesta a fost ciopârțit și interpretat, ar face să moară de invidie ziariștii din presa de partid din epoca războiului rece. Instrumentarul folosit include, dar nu se limitează la, următoarele „instrumente”: preluarea exclusivă a pasajelor ce se încadrează în „pânza” narativă a ziaristului cu pricină, prezentarea barierelor de dezvoltare ale țării ca având originea în perioada de guvernare a AIE (deși acestea au fost grijuliu clădite în perioada anterioară guvernării AIE, după cum se poate vedea la http://www.expert-grup.org/?go=news&n=96&nt=4), amestecarea constatărilor făcute de EXPERT-GRUP cu concluzii proprii ale jurnalistului fără a indica aceasta în mod expres, etc.
Considerăm o asemenea practică ca fiind una absolut inadmisibilă, care nu contribuie nici la dialogul politic civilizat în societate, nici la relațiile constructive între societatea civilă și guvernare. Mai mult decât atât, articolul scris de Vlad Loghin aduce prejudicii imaginii Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP. Pentru apărarea reputației noastre profesionale cerem ziarului „Moldova Suverană” publicarea integrală a comentariului menționat pe aceeași pagină a ziarului, acompaniată de scuzele de rigoare pe care publicația și autorul le datorează Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP.

În caz de respingere a acestei cereri, intenționăm să facem uz de prevederile Articolului 16 al Codului Civil „Apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale” și a Articolului 4 al Legii presei „Libertatea de exprimare și limitări de publicitate”.