Nume
Parola
Vizualizări: 1571
Activitatea Camerei de Comerţ şi Industrie a fost înalt apreciată de către membrii Consiliului CCI
Chisinau, 17 Decembrie 2010 — La 17 decembrie curent, în cadrul şedinţei anuale a Consiliului Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Biroul Executiv al CCI şi-a prezentat totalurile activităţii desfăşurate în perioada 19 decembrie 2009 - 16 decembrie 2010. Membrii Consiliului au apreciat înalt acţiunile întreprinse de instituţia camerală în vederea susţinerii întreprinzătorilor şi au stabilit direcţiile prioritare de activitate a CCI pentru anul viitor.

Şedinţa a fost prezidată de preşedintele CCI, Gheorghe Cucu. În alocuţiunea sa, dumnealui a făcut o trecere în revistă a celor mai importante acţiuni ale CCI, accentuând, totodată, buna colaborare cu instituţiile de stat, precum şi dificultăţile cu care se confruntă mediul de afaceri.
„În perioada de referinţă, CCI şi-a axat eforturile pe domenii importante pentru dezvoltarea economică a ţării: intensificarea exporturilor, atragerea investiţiilor, promovarea dialogului public-privat, pregătirea cadrelor pentru întreprinderile autohtone etc. Prin organizarea expoziţiilor şi misiunilor economice, desfăşurarea proiectelor, promovarea procedurilor alternative de soluţionare a litigiilor comerciale, implementarea sistemului de carnete ATA pentru admiterea temporară a mărfurilor, precum şi alte acţiuni, CCI susţine întreprinzătorii şi contribuie la îmbunătăţirea mediului de business.
Dialogul public-privat este unul din instrumentele ce permite realizarea cu maximum de eficienţă a funcţiilor CCI. Practic, fiecare subdiviziune a Camerei de Comerţ şi Industrie colaborează cu organele statale. Luând parte la şedinţele Grupului Naţional de Lucru şi în cadrul comisiilor departamentale, CCI a participat la examinarea a peste 120 de reglementări tehnice, acte normative, proiecte de legi şi hotărâri de Guvern ce au impact direct asupra mediului de afaceri din Republica Moldova”.

La eveniment a fost prezent şi viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, membru al Consiliului CCI. În numele Executivului, dumnealui a dat o apreciere înaltă activităţii CCI, menţionând rolul important pe care îl are instituţia camerală pentru economie. „Fiind reprezentantul oficial al întreprinzătorilor, CCI are o viziune concretă de dezvoltare şi utilizează la maximum capacităţile sale. Într-o perioadă dificilă, de criză economică internaţională, CCI şi-a ajustat acţiunile la necesităţile oamenilor de afaceri, iar raportul de activitate a fost forte consistent. CCI se va bucura şi în continuare de susţinerea autorităţilor publice centrale.”
În cadrul reuniunii şi-au exprimat opiniile membrii Consiliului şi partenerii cu care colaborează CCI. În urma dezbaterilor, Consiliul a stabilit următoarele direcţiile prioritare de activitate a CCI pentru anul 2011:
1. Continuarea promovării dialogului public - privat la nivel naţional şi local, în vederea consolidării eforturilor pentru dezvoltarea continuă a economiei RM.
2. Sporirea acţiunilor menite să contribuie la atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor, inclusiv prin extinderea relaţiilor de afaceri ale întreprinderilor din Moldova pe plan extern, informarea agenţilor economici locali şi străini despre oportunităţile oferite de regimurile comerciale preferenţiale de care beneficiază RM.
3. Prelungirea acţiunilor necesare în vederea ridicării nivelului de calitate şi competitivitate a mărfurilor şi serviciilor companiilor moldoveneşti, inclusiv prin suportul donatorilor, proiectelor şi programelor internaţionale cu care colaborează CCI.
4. Contribuirea, prin intermediul activităţilor expoziţionale, la promovarea mărfurilor şi serviciilor pe piaţa internă şi externă. Organizarea misiunilor de afaceri ale întreprinderilor autohtone la evenimente expoziţionale internaţionale.
5. Continuarea activităţii, cu scopul perfecţionării sistemului de formare continuă a cadrelor şi pregătirii profesionale ale acestora, reieşind din cele mai bune practici europene în domeniu şi cerinţele economiei de piaţă.
6. Dezvoltarea şi diversificarea serviciilor la efectuarea expertizei, evaluării, certificării originii mărfurilor şi broker vamal în corespundere cu cerinţele standardelor şi practicilor internaţionale.
7. Dezvoltarea şi menţinerea obiectivelor ce ţin de promovarea şi funcţionarea corespunzătoare a procedurilor extrajudiciare pentru soluţionarea litigiilor comerciale între agenţii economici.
8. Modificarea şi completarea spaţiului informativ al CCI prin implementarea tehnologiilor moderne.

Consiliului CCI a este un organ de conducere format din 75 consilieri – întreprinzători membri ai CCI. Conform Legii „Cu privire la Camera de Comerţ şi Industrie”, Consiliul determină direcţiile de bază ale activităţii CCI.
www.chamber.md