Nume
Parola
Vizualizări: 2939
Un top ale eficienţei PR al membrilor Guvernului a fost prezentat astăzi opiniei publice de către membrii ASRP
Chisinau, 16 Decembrie 2010 — Premierul Vlad Filat este cel mai activ membri de Guvern din punct de vedere al PR-ului, lăsându-i cu mult în urmă pe colegii din cabinetul de miniştri. Membrii Asociaţiei Specialiştilor în Relaţii Publice au calculat că în perioada martie-septembrie 2010 el a avut minim 525 de apariţii oficiale în presă, cheltuind zilnic pentru aceste evenimente de PR în medie şase ore.

În acelaşi timp, cel mai aproipiat “concurent”, Alexandru Tănase, a valorificat doar 134 de evenimente PR. Din top cinci cei mai piariţi miniştri mai fac parte Alexandru Oleinic, Valeriu Lazar, Vitalie Marinuţă şi Valentina Buliga. PRiştii susţin că au finalizat acest top încă în luna octombrie, dar nu au dorit ca acesta să fie utilizat pentru PR-ul cuiva dintre concurenţii electorali.

Topul a fost constituit în baza analizei numărului de evenimente publice la care au participat membrii cabinetului de miniştri şi în urma căruia au pe site-urile instituţiilor date au fost publicate comunicate de presă.
În perioada martie-septembrie 2010, premierul Vlad Filat a valorificat 536 de evenimente pentru PR, Ministerul Justiţiei, Alexandru Tănase – 134, Ministerul Tehnologiilor Infromaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic – 78, Ministrul Economiei. Valeriu Lazar – 70, Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă – 63, iar ministrul Protecţiei Sociale, valentina Buliga – 51 de evenimente.
Recalculând în funcţie de numărul de zile, a reieşti că media de evenimente PR pe zi a constituit la Vlad Filat – 3, Alexandru Tânase – 0,72, Alexandru Oleinic – 0,42, Valeriu Lazăr – 0,42, Vitalie Marinuţă – 0,34 şi Valentina Buloga – 0,27.

În procesul monitorizării publicaţiilor în presă în urma distribuţiei comunicatelor de presă s-a constat că majoritatea din ele au fost preluate de minim 20 de instituţii mass-media. Astfel, în perioada menţionată, presa a publicat despre membrii Guvernului prezenţi în top 18440 de articole, 10520 sau 57% dintre despre premierul Vlad Filat.

PRiştii susţin că pentru participarea la un eveniment PR este nevoie de la 1,5 până la 3,5 ore şi mai mult în funcţie de depărtarea de la locaţia unde are loc evenimentul PR. Reieşind din aceste date, premierul Vlad Filat a avut nevoie de circa şase ore pe zi pentru participarea la toate evneimentele PR, Alexandru Tănase – o oră şi jumătate, iar ceilalţi până la o oră pe zi.

Asociaţia Specialiştilor în Relaţii Publice şi Comunicare din Moldova