Nume
Parola
Vizualizări: 3075
Cuconadă de Sfîntul Andrei la penitenciarul pentru femei de la Rusca
Chisinau, 13 Decembrie 2010 — Tradiţiile sărbătorii de Sfîntul Andrei nu sunt date uitării nici la penitenciarul de femei. În ajunul acestei sărbători condamnatele penitenciarului de la Rusca s-au reunit în cadrul unui spectacol de zile mari, organizat de Fundaţia „Viorica Nagacevschi”, invitaţii căreia, interpreţi, actori, psihologi şi alte personalităţi au venit pentru a le reda adevăratul spirit de sărbătoare femeilor care îşi execută pedeapsa în acest penitenciar.

Evenimentul organizat cuprinde şi o şedinţă de consiliere psihologică pentru femeile din penitenciar. Astfel,  un grup de psihologi, împreună cu Angelina Tănase, le vor prezenta deţinutelor cunoştinţe şi tehnici de comunicare non-conflictuală şi soluţionare de probleme, stimulîndu-le autocunoaşterea şi dezvoltarea personală, pentru a preveni anumite probleme emoţionale şi de comportament ale acestora.

De asemenea, în această zi a fost organizat şi un concert susţinut de un grup de interpreţi autohtoni: Janet Erhan, Laurenţiu Popescu, dar şi a unui grup de actori de la teatrul „Guguţă” care au adus femeilor în dar mai multe colinde şi urături de sărbători. 

Pe lîngă programul artistic, Fundaţia „Viorica Nagacevschi” a venit şi cu o impunătoare donaţie de carte de limba română pentru condamnate, care cuprinde peste 1000 de titluri.

La Penitenciarul nr. 7 Rusca îşi  ispăşesc pedeapsa privativă de libertate circa 270 de femei condamnate.

Notă: Ideea organizării evenimentului dat aparţine dnei Viorica Nagacevschi, notar, textier şi director al fundaţiei cu acelaşi nume. Scopul activităţii este atît readucerea valorilor populare legate de sărbătoarea Sfîntului Andrei, cît şi oferirea unei mici sărbători femeilor aflate în detenţie.