Nume
Parola
Vizualizări: 3318
Serviciu de asistenţă la domiciliu pentru persoanele cu dizabilităţi, prezentat la Bălţi
Bălţi, 3 Decembrie 2010 — Serviciul de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi – „Echipa mobilă” a fost prezentat, joi, la Bălţi, în cadrul unei mese rotunde la care au participat medici, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi organizaţii neguvernamentale.

Serviciul şi-a început activitatea în luna martie a.c. în cadrul Asociaţiei „Somato” din Bălţi, fiind un parteneriat cu Primăria locală şi finanţat în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”.

Potrivit directorului Asociaţiei „Somato”, Corina Popa, echipa mobilă, care activează de mai bine de nouă luni în oraşul Bălţi, numără nouă specialişti, care acordă asistenţă de specialitate la domiciliu persoanelor cu dizabilităţi mintale şi fizice, precum şi familiilor acestora. Serviciul respectiv va funcţiona până în 2012 în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”, după care va gestionat de Asociaţia „Somato” şi autorităţile locale.

Irina Jdanov, una din coordonatoarele Serviciului „Echipa mobilă” din Bălţi, a spus că timp de doi ani, cât va fi realizat proiectul, în jur de 60 de persoane cu handicap vor beneficia de servicii gratuite ale Echipei. „Din martie şi până acum, serviciul „Echipa mobilă” a acordat asistenţă gratuită şi constată pentru 15 persoane”, a spus Irina Jdanov.

Şeful Secţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei a Primăriei Bălţi, Vladimir Semenţul, a comunicat că în oraş sunt circa şase mii de persoane cu diferite grade de invaliditate. „Autorităţile administrează de circa 20 de ani serviciul social de asistenţă la domiciliu pentru persoanele cu handicap, inclusiv prin oferirea de prânzuri gratuite”, a spus Vladimir Semenţul.

Până în 2013, în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”, vor fi create nouă echipe mobile în diferite regiuni ale ţării. Proiectul este implementat de „Keystone Human Services cu susţinerea financiară Open Society Foundations.