Nume
Parola
Vizualizări: 1538
Eficienţă energetică pentru întreprinderi din Moldova
Chisinau, 3 Decembrie 2010 — Centrul de Formare Continuă al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei a dat start unui nou proiect de instruire: „Manager Energetic European”, destinat specialiştilor responsabili de gestionarea energetică în cadrul întreprinderilor autohtone, angajaţilor companiilor furnizoare de energie electrică şi termică. Programul este desfăşurat cu susţinerea Comitetului de Cooperare Est - European (Ost-Ausschuss) şi Biroului pentru Cooperare Tehnică al Germaniei (GTZ).

În acest context, dl Mihai Bâlba, directorul Departamentului Dezvoltarea Competenţelor al CCI, a menţionat că programul de instruire prevede cursuri şi training-uri în domeniu, conduse de experţi ai CCI Potsdam, precum şi un stagiu practic de o săptămână în Germania. Participanţii vor deveni, la rândul lor, formatori, împărtăşindu-şi experienţa cu colegii din Republica Moldova.
„Preluarea practicilor europene în domeniu este binevenită, or, multe state din UE sunt preocupate de securitatea energetică, energia regenerabilă şi economisirea energiei, care permite reducerea costurilor şi creşterea competitivităţii multor regiuni industrializate din UE. CCI speră că un manager electrician va putea oferi soluţii noi şi utile atât pentru agenţii economici, cât şi pentru locuinţele private”, a spus dl Mihai Bâlba.

La proiect pot aplica consultanţi în domeniul energetic, ingineri proiectanţi, specialiştii din domeniul construcţiilor, experţi în management, precum şi administratori ai blocurilor de locuit. Ei vor avea un plan de studii modern, ce ţine cont de toate rigorile, cu utilizarea programelor speciale de calcul şi planificare. La finele cursului, participanţii vor elabora un proiect individual, pentru un obiect concret, şi programul de acţiuni ce trebuie întreprinse. Astfel, întreprinderile vor economisi timp şi resurse prin obţinerea rezultatului odată cu finisarea procesului de studii.

Menţionăm că, programul de instruire EUREM (European Energy Manager) a fost iniţiat în anul 2003, în Germania, cu implicarea a 4 parteneri din ţări membre a UE, pentru ca în 2006 să fie preluat de către 13 ţări din comunitatea europeană.

Cerinţe pentru participare la program:
• Studii superioare în domeniul energeticii sau construcţiilor;
• Minimum 3 ani de experienţă de lucru în domenii conexe;
• Minimum 1 an de experienţă de predare;
• Dorinţa de a se realiza ca formator în domeniu.
Înscrierea la program se va face pe bază de concurs. CV-ul poate fi depus până la 15 decembrie 2010, la Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 151, e-mail: personal@chamber.md
Informaţii suplimentare:
Tel.: (373 22) 23-32-86
www.chamber.md