Nume
Parola
Vizualizări: 2245
În premieră pentru Republica Moldova, a fost testată procedura de vot direct şi secret pentru nevăzători
Chisinau, 29 Noiembrie 2010 — În cadrul scrutinului din 28 noiembrie curent a fost testată, în premieră pentru Republica Moldova, procedura prin care persoanele cu dizabilităţi de vedere îşi pot exercita dreptul la un vot direct şi secret. Acţiunea a fost organizată de proiectul “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere în actul decizional din Republica Moldova şi România prin vot direct şi secret” implementat de Reprezentanţa Asociaţiei “Hilfswerk Austria” în Moldova şi Centrul Euroregional pentru Democraţie din Timişoara, cu asistenţa oferită de PNUD Moldova şi Guvernul României.

Testarea a fost organizată în colaborare cu Comisia Electorală Centrală în incinta secţii de votare nr.151, amplasate în incinta Casei Radio din Chişinău. Secţia de votare a fost dotată suplimentar cu două cabine de vot amenajate cu echipament special de iluminare şi vizualizare a textului. Persoanele cu dizabilităţi de vedere şi-au exercitat dreptul la vot direct şi secret datorită unui buletin de vot plasat în plic-trafaret special. Fiecare alegător a identificat tactil poziţia concurentului electoral corespunzător şi a aplicat ştampila cu inscripţia “Votat” în circumferinţa din plicul-trafaret. Ulterior, buletinul de vot completat astfel a fost scos de alegător din plicul-trafaret şi introdus în urna de vot. Astfel, persoanele cu dizabilităţi de vedere nu au mai fost nevoite să apeleze la ajutorul unui însoţitor, aşa cum o făceau de obicei.

Potrivit lui Victor Koroli, coordonatorul proiectului “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere în actul decizional din Republica Moldova şi România prin vot direct şi secret”, Constituţia Republici Moldova stipulează că voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Pe de altă parte, Codul Electoral prevede că persoanele care nu sunt în stare să completeze de sine stătător buletinul de vot are dreptul să invite în cabină o altă persoană, ceea ce înseamnă că nevăzătorilor nu li se garantează pe deplin exprimarea voinţei prin vot direct şi secret, aşa cum prevede Constituţia. În plus, persoanele cu dizabilităţi de vedere nu au siguranţa că însoţitorul a votat conform alegerii lor.

„Acţiunea de astăzi a fost organizată tocmai pentru a permite persoanelor cu dizabilităţi de vedere să voteze fără însoţitori, astfel fiindu-le asigurat exercitarea dreptului la un vot direct şi secret. Dreptul la vot secret pentru persoanele cu dizabilităţi este garantat şi de Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi, ratificată de Parlamentul R. Moldova”, a menţionat Tatiana Echim, coordonator de proiect, Hilfserk Austria în Moldova. Datele statistice arată că, în prezent, în Republica Moldova există aproximativ 10 mii de persoane nevăzătoare.

Proiectul “Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor cu dizabilităţi de vedere în actul decizional din Republica Moldova şi România prin vot direct şi secret” este implementat de Reprezentanţa Asociaţiei “Hilfswerk Austria” în Moldova şi Centrul Euroregional pentru Democraţie din Timişoara, cu asistenţa oferită de PNUD Moldova şi Guvernul României. Proiectul îşi propune să analizeze, să dezbată public, să identifice şi să promoveze modelele de vot egal, direct, secret şi liber exprimat pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere.

Pentru contact: Tatiana Echim, coordonator de proiect, tel.: (+373 22) 21.25.41, E-mail: tatiana.echim@hwa.md sau Natalia Costaş, consultant comunicare PNUD Moldova, tel.: (+373 22) 250216, GSM: 069221141, E-mail: ncostash@yahoo.com

***

PNUD este reţeaua globala a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, care promovează schimbarea si conectează tarile la surse de cunoştinţe, experienţa si resurse pentru a ajuta oamenii sa-si construiască o viata mai buna. Prezent in 166 de tari, PNUD conlucrează cu ele in identificarea soluţiilor proprii pentru realizarea sarcinilor de dezvoltare la nivel global si naţional. In timp ce tarile îşi dezvolta capacităţile locale, ele beneficiază de experienţa experţilor PNUD si partenerilor săi. Mai multe despre PNUD la www.undp.org si www.undp.md