Nume
Parola
Vizualizări: 3424
Numărarea Rapidă Promo-LEX a voturilor în ţară prezice rezultatele alegerilor
Chişinău, 29 Noiembrie 2010 — Asociaţia Promo-LEX a efectuat Numărarea Rapidă a voturilor în cadrul alegerilor parlamentare anticipate 28 noiembrie 2010. Procedura a fost realizată în baza unui eşantion reprezentativ, care include 299 de secţii de votare, din totalul de 1962. Eşantionul a fost creat prin extragere aleatorie simplă stratificată.

Conform rezultatelor Numărării Rapide, voturile în ţară se împart astfel:
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 40,07%;
Partidul Liberal Democrat din Moldova – 28,64%;
Partidul Democrat din Moldova – 13,73%;
Partidul Liberal – 8,90%;
Alţi Concurenţi – 8,67%.

Numărarea Rapidă este o procedură statistică de evaluare a calităţii desfăşurării votării şi prognozare a rezultatelor finale ale scrutinului, cu o precizie maximă. Numărarea Rapidă atît analizează comportamentul secţiilor de votare cît şi prezice opţiunile de vot a alegătorilor. Marja de eroare a rezultatelor este de maxim 1%, calculată în urma procesării a 100% de date din esantion.

În urma efectuării Numărării Rapide, Promo-LEX este îngrijorat de faptul că cel puţin o treime din procesele verbale au fost calculate eronat şi funcţionarii electorali de nivelul 2 şi 3 nu cunosc procedurile de corectare a erorilor.

În acest context, Promo-LEX recomandă: instruirea corespunzătoare a membrilor BESV şi CER atît în ceea ce priveşte procedura de votare şi numărare a voturilor, precum şi de calculare şi completare a proceselor verbale. Totodată, ar trebui prevăzute expres procedurile de corectare a proceselor verbale completate eronat.

Efortul de monitorizare Promo-LEX se realizează în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Pentru ziua votării efortul antrenează 2500 de observatori pe întreg teritoriul ţării, repartizaţi în toate secţiile de votare.

Pentru mai multe detalii contactaţi: Cristina Nicolenco, Ofiţer de Presă Promo-LEX, Tel: (22) 211622, GSM: 069882392, email: pr@promolex.md