Nume
Parola
Vizualizări: 3112
Prezentarea Raportului preliminar nr.3
Chişinău, 28 Noiembrie 2010 — La finele zilei de votare au fost constate incidente majore în procesul de votare. Promo-LEX este în special îngrijorat de încălcări precum votarea multiplă, agitaţia şi afijaul electoral în cadrul/preajma secţiilor de votare, precum şi prestaţia deficientă a mebrilor BESV şi a funcţionarilor publici

Vot Multiplu
Observatorii Promo-LEX au raportat cîteva cazuri de vot multiplu şi tentative de vot multiplu.

Numele alegătorului Petru Știrbate, președinte al Organizaţiei Teritoriale a PLDM din or. Orhei, a fost identificat pe listele electorale ale două secţii de votare: SV nr. 67 s. Lucașeuca, CER Orhei, (nr. 1498 în lista electorală) şi SV nr. 11 or. Orhei, CER Orhei (nr. 650 din lista electorală). Potrivit listelor, Petru Ştirbate ar fi votat în ambele secţii. Semnăturile aplicate în dreptul numelui acestui alegător aparent nu coincid, deşi datele personale sunt aceleaşi. Ştirbate a declarat public că a votat în SV din or. Orhei, în timp ce observatorul Promo-LEX a confirmat că Ştirbate a votat în SV din Lucaşeuca. Pe acest fapt, PD a depus o sesizare în baza căreia s-a întocmit un proces-verbal şi materialele au fost transmise către instanţele de anchetă.

Alegătorul Ana Maler a încercat să voteze a doua oară în SV nr. 40 Varniţa, CER Anenii Noi, însă la momentul preluării buletinului de vot, ea a fost recunoscută de către observatorul PDM, la verificare s-a confirmat că doamna a votat mai devreme și nu i s-a permis să voteze.

În SV nr. 212 mun. Chişinău, o persoană înregistrată în listele electorale de bază a încercat să voteze în mod repetat cu două ore după prima votare, prezentînd o nouă fişă de însoţire a buletinului de identitate. Membrii comisiei BESV recunoscînd vizual votantul au prevenit exercitarea repetată a votului.

Afişaj electoral:
Rapoartele observatorilor Promo-LEX constată cîteva cazuri de plasare a afişajului electoral ale concurenţilor PL, PLDM şi PSD în interiorul şi în apropierea a două secţii de votare din Chişinău.

Prestaţia membrilor BESV:
Au fost constatate cazuri multiple în care membri ai BESV au manifestat un comportament deficient, luînd decizii fără suport legal.
• În SV nr. 296 s. Trușeni, CER Chișinău, s-a decis confecționarea a 2 urne de vot din carton și lipite cu bandă adezivă, ca urmare a umplerii urnelor de bază.
• În SV nr. 15 s. Horodiște, CER Dondușeni, secretarul comisiei Gandrabură Anatolie discuta cu mai mulți alegători în parte, înainte ca aceștia să intre în cabina de vot .
• În SV nr. 6 mun. Chişinău, observatorului Promo-LEX i s-a interzis accesul la lista electorală motivând interdicţia prin respectarea secretului de vot al alegătorilor.
• La SV nr.1 or. Sângerei, CER Sângerei, a fost deschisă urna de vot înainte de închiderea secţiei de votare, din cauza umplerii acesteia, iar buletinele de vot au fost sigilate în saci. La acest eveniment a participat președintele CER Sângerei.

Comportamentul funcționarilor publici:
Au fost constatate cazuri separate în care funcţionarii publici au făcut agitaţie electorală.
La SV nr. 44 s. Stolniceni, CER Edineț, primarul Timoșca pe parcursul zilei, a făcut agitație în favoarea PCRM.
În raza de 100 de metri de SV nr. 12 s. Ciobalaccia, CER Cantemir, membrul PLDM Percin care deține funcția de consilier raional, îndemna alegătorii să voteze pentru PLDM.

Procedura de vot:
Observatorii Promo-LEX au constatat încălcări ale procedurii de vot. Au fost raportate cazuri de votare în baza altor acte decît cele prevăzute de legislaţie. În mai multe secţii de votare studenţilor nu li s-a asigurat dreptrul la vot pe motivul că ei nu sunt incluşi în listele de bază, iar în altele nu a fost asigurat secretul votului, cetăţenii intrînd cîte doi în cabina de vot.

Votarea cu urna mobilă:
Au fost constatate cazuri separate de votare neconformă cu urna mobilă.
• La SV nr. 2 or. Basarabeasca, CER Basarabeasca, membrii BESV s-au deplasat cu două urne mobile la ore diferite, contrar procedurii.
• La SV nr.11 S. Căpriana, CER Strășeni, s-a constat că asistetul social a depus 43 de cereri de votare la locul aflării, însă doar 16 alegători şi-au exercitat votul în baza acestora.
• Membrii comisiei de la SV nr. 145 mun. Chișinău, CER Chișinău, în lipsa cererilor scrise și a certificatelor medicale, au fost contactați telefonic de către directorul spitalului căilor ferate, care a solicitat deplasarea la spital cu urna mobilă de vot, specificând necesitatea a 79 de buletine de vot. La această solicitare s-a dispus trimiterea urnei mobile cu 82 de buletine de vot.

Agitaţie electorală:
Observatorii Promo-LEX raportează, în continuare, cazuri de agitaţie electorală din partea candidaţilor în cadrul secţiilor de votare sau în apropierea acestora.
• În SV nr. 26 s. Piatra Albă, CER Ialoveni, în incinta căreia reprezentantul PCRM făcea agitație electorală;
• În SV nr. 25 s. Mileștii-Mici, CER Ialoveni, unde Nicolai Andronache candidat la funcția de deputat pe lista PL împreuna cu alți reprezentanți ai PL desfășura agitație electorală în apropierea secţiei de votare;
• În SV nr. 5 or. Basarabeasca, CER Basarabeasca, unde președintele Organizaţiei de Tineret a PCRM din localitate îndemna alegătorii să voteze pentru partidul pe care îl reprezintă.
• În or. Edineț, unde se difuzează sms cu următorul mesaj: „Golosui za pobedu, golosui za Lupu”;
• În s. Șerpeni, CER Anenii Noi, unde în fața magazinului MOLDCOOP din centrul satului, în apropierea SV este instalat un cort în care se află o masă cu pahare cu alcool, iar o persoană îndeamnă alegătorii să voteze PCRM;
• În SV nr. 16 s. Ciobanovca, CER Anenii Noi, doi alegători, dintre care unul în stare de ebrietate au făcut agitație electorală în favoarea PCRM, la diferite ore;
• În SV nr. 15 s. Horodişte, CER Donduşeni, în care secretarul comisiei a făcut agitaţie electorală. Toţi observatorii partidelor au depus sesizări;
• În SV nr. 6 or. Ialoveni, CER Ialoveni, unde în raza de 100 de metri de la SV, s-a constat că membrii PL serveau cu votkă alegătorii.
• În SV nr. 24 s. Colibabovca, CER Leova, unde concurentul electoral PDM împărțea pliante.

Prestaţia observatorilor:
Au fost observate cazuri în care observatori din partea concurenţilor electorali au făcut agitaţie în cadrul secţiilor de votare.

Efortul de monitorizare Promo-LEX se realizează în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Pentru ziua votării efortul antrenează 2500 de observatori pe întreg teritoriul ţării, repartizaţi în toate secţiile de votare.


Pentru mai multe detalii contactaţi: Cristina Nicolenco, Ofiţer de Presă Promo-LEX, Tel: (22) 211622, GSM: 069882392, email: pr@promolex.md