Nume
Parola
Vizualizări: 3228
Promo-LEX: START AL PROCESULUI ELECTORAL MARCAT DE NEREGULI
Chişinău, 28 Noiembrie 2010 — Pînă la orele 11:00, observatorii Promo-LEX au relatat mai multe nereguli în procesul de desfăşurare a scrutinului. Acestea ţin de întîrzieri în deschiderea secţiilor de votare, lipsa agentului termic, prezenţa organelor de forţă în interiorul secţiilor de votare, afişajul electoral în raza secţiilor.

Promo-LEX constată deficienţe la deschiderea unor secţii de votare
Un număr de secţii de votare din ţară s-au deschis cu întârziere. Astfel, SV 33 din s. Bugeac, CE UTAG; SV 32 din s.Caplani, SV nr.16 s. Olăneşti din CER Ştefan Vodă; SV nr.43 s. Larga, CER Anenii Noi s-au deschis după 7.20. Totodată, în mai multe secţii de votare au fost atestate încălcări ale procedurii de deschidere:
- în SV 55 s.Dezghingea CER Utag, buletinele de vot nu au fost numărate în faţa observatorilor, la fel listele electorale şi buletinele de vot nu au fost distribuite membrilor BESV.
- SV 56 Dezghingea CER Utag, în cadrul pregătirii sv, membrii comisiei au lăsat fără supraveghere buletinele de vot. Ulterior buletinele de vot au fost predate membrilor BESV, fără ca aceştia să semneze primire lor. Procesul verbal de pregătire al sv a fost introdus în urna de vot la ora 7.03.
- În cadrul SV 32/4 s. Alava CER Ştefan Vodă, membrii BESV nu au asigurat înregistrarea observatorilor.
- La SV Bălăbăneşti, Zăicana , Boşcana CER Criuleni, membrii BESV nu au asigurat înregistrarea observatorilor.


Observatorii Promo-LEX au constatat încălcarea procedurilor electorale în uele secţii de votare. Astfel, în SV Hagimus CER Căuşeni, preşedintele BESV a dispus deplasarea urnei mobile la ora 10:00, refuzând participarea oricărui observator la această procedură.

Secţii de votare în frig
În cel puţin 35 de secţii de votare din ţară observatorii Promo-LEX au raportat despre lipsa agentului termic. Printre acestea se numără: SV 54 Coşeni, CER Ungheni; SV 251 Codru, CER Chişinău ; 17 secţii de votare din CER Sîngerei; SV din s. Şirăuţi, CER Briceni; 15 secţii de votare din 47 CER Drochia.

Persoane neautorizate sunt prezente în secţiile de votare
Prezenţa persoanelor neautorizate a fost atestată în mai multe secţii de votare:
- În cadrul SV 32/4 s. Alava CER Ştefan Vodă, se aflau persone fără legitimaţii.
- În SV 56 Dezghingea CER Utag, timp de 40 min, în incinta sv s-a aflat o persoană fără a avea vreo legitimaţie.
- În SV 28 s. Avdarma CER Utag , o persoana fără ecuson întreabă alegătorii privitor opţiunea de vot.
- În cadrul SV 32/4 s. Alava CER Ştefan Vodă, se aflau persone fără legitimaţii.
- În cel puţin trei secţii de votare au fost observaţi reprezentanţii poliţiei (SV 55 s.Dezghingea, CER UTAG; SV s. Grigorevca, CER Căuşeni; SV nr.285 s.Goiana, CER Chişinău).

Concurenţii electorali continuă să facă agitaţie electorală

În raionul Criuleni, pe traseul Chișinău –Criuleni, circulă un autobuz cu afişaj electoral PCRM lipit pe exteriorul autocarului.

Observatorii Promo-LEX au atestat prezenţa afişelor electorale în raza de 50 metri a mai multor secţii de votare din ţară:
- SV 12 s. Cimișeni, CER Criuleni (afişaj electoral PCRM);
- SV 19 s. Dubasarii Vechi, CER Criuleni (afişaj electoral PLDM);
- SV 32 s. Semionovca, CER Ştefan-Vodă;
- SV 14 s. Coșernița, CER Criuleni (afișaj electoral PLDM).

Cetăţenii din Corjova din nou întîlnesc obstacole în realizarea dreptului la vot.
Miliţia transnistreană a suplimentat numărul de posturi, a înconjurat satul şi a înăsprit şi intensificat controlul la aceste posturi. “Considerăm aceste acţiuni drept intimidare a alegătorilor. În rapoartele difuzate în perioada campaniei am atenţionat asupra faptului că o astfel de situaţie ar putea avea loc,” a spus Ion Manole.

La această oră, Promo-LEX a colectat datele de la observatorii din eşantionul privind numărarea rapidă a voturilor. Observatorii au raportat că 99% din secţiilor de votare din ţară s-au deschis la timp, în 1% din cazuri secţiile deschizându-se pentru votare după ora 7:15. În 2% din secţii din eşantion, observatorilor Promo-LEX li s-a interzis accesul în secţia de votare la ora deschiderii secţiei.

Efortul de monitorizare Promo-LEX se realizează în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte. Pentru ziua votării efortul antrenează 2500 de observatori pe întreg teritoriul ţării, repartizaţi în toate secţiile de votare.

Pentru mai multe detalii contactaţi: Cristina Nicolenco, Ofiţer de Presă Promo-LEX, Tel: (22) 211622, GSM: 069882392, email: pr@promolex.md