Nume
Parola
Vizualizări: 3237
Promo-LEX: Atmosfera în campania electorală devine mai tensionată
11 Noiembrie 2010 — Campania electorală se intensifică, fiind constatate cazuri de intimidare şi violenţă cît în adresa concurenţilor electorali, atît şi a alegătorilor. Concurenţii electorali desfăşoară diverse activităţi de agitaţie electorală fără a ezita în utilizarea resurselor administrative şi oferirea “cadourilor electorale”, potrivit Raportului Promo-LEX.
În perioada de monitorizare CEC şi-a exercitat imparţial atribuţiile, înregistrând la finele perioadei permise 40 de concurenţi electorali, a adoptat şi a modificat acte normative, interpretând legislaţia în vigoare în interesul persoanelor cu dezabilităţi de vedere. Concurenţii electorali desfăşoară multiple şi diverse activităţi de agitaţie electorală, recurgînd în preponderenţă la întâlniri cu alegătorii, afişaje electorale şi spoturi publicitare. De asemenea, în scopuri agitaţionale, au fost organizate o serie de concerte.
Concurenţii au raportat în termen, la CEC, despre utilizarea resurselor din fondul electoral. Totodată, conform observatorilor Promo-LEX, niciunul dintre concurenţi nu a respectat obligaţia de a declara săptămânal într-o publicaţie de circulaţie naţională mijloacele financiare şi alte forme de susţinere materială a activităţii lor. La 12 din cei 40 de concurenţi electorali înregistraţi în cursa electorală, au fost depistate materiale publicitare cu deficienţe în vederea indicării informaţiei prevăzute de legislaţie.
“Campania electorală se intensifică, prin varietatea şi multitudinea activităţilor de agitaţie electorală, fapt ce dă dovadă de seriozitatea implicării concurenţilor în cursă”, a spus Pavel Postică, şef-adjunct misiune.
Raportul constată anumite devieri de la planul calendarictic al CEC, în ceea ce ţine de constituirea organelor electorale în baza propunerilor tardive a concurenţilor, înregistrate la organele electorale inferioare. De asemenea, regulamentele de organizare a alegerilor nu au fost ajustate la prevederile Codului Electoral. În acest fel, se creează deficienţe la nivelul organelor teritoriale inferioare în organizarea votării persoanelor care dispun şi de viză de domiciliu şi de viză de reşedinţă.
În perioada de monitorizare, au fost constatate o serie de cazuri de intimidări şi presiuni ascunse asupra alegătorilor şi concurenţilor electorali, precum şi mai multe cazuri de agitaţie electorală forţată. Cazuri de utilizare a resurselor administrative şi oferire a „cadourilor” electorale de către concurenţi persistă.
Principalele recomandări formulate în raport se referă la necesitatea implicării CEC în medierea conflictelor dintre concurenţii electorali şi membrii organelor electorale, iniţierea unor campanii de sensibilizare a concurenţilor electorali privind necesitatea unui comportament paşnic şi civilizat în procesul electoral.
Raportul cuprinde perioada 25 octombrie – 8 noiembrie 2010, şi reprezintă sinteza constatărilor a 42 de observatori pe termen lung din teritoriu. Monitorizarea alegerilor anticipate parlamentare, preconizate pentru 28 noiembrie 2010, este un proiect realizat de Asociaţia Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Pentru mai multe detalii contactaţi: Cristina Nicolenco, Ofiţer de Presă Promo-LEX, Tel: (22) 211622,
GSM: 069882392, e-mail: pr@promolex.md

Varianta integrală a raportului în română este disponibilă aici: http://www.promolex.md/upload/publications/ro/doc_1289496373.pdf