Nume
Parola
Vizualizări: 1530
CCI participă la „CEFTA Week 2010”
Chişinău, 10 Noiembrie 2010 — Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei va lua parte la „Săptămâna CEFTA 2010", care se va desfăşura în perioada 10-11 noiembrie curent, în Belgrad, Serbia. Manifestarea este organizată de CCI a Serbiei, pentru a promova implementarea Acordul Central European de Comerţ Liber (CEFTA) în regiune şi a face schimb de experienţă.

Pe parcursul săptămânii curente, o delegaţie oficială din Moldova, formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei al RM, Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, efectuează o vizită de lucru în Serbia, pentru a participa la lucrările reuniunii „CEFTA Week 2010", alături de autorităţi publice, misiuni diplomatice şi camere de comerţ şi industrie din ţările membre CEFTA.

Din partea CCI a Moldovei, la cele 4 sesiuni ale reuniunii va lua parte Sergiu Harea, director al Departamentului Economie al CCI. Potrivit sursei citate, în cadrul evenimentului vor fi discutate probleme ce ţin de atragerea investiţiilor străine directe în economiile statelor membre CEFTA, competitivitatea companiilor din acesta ţări,barierele tarifare şi netarifare în comerţul din regiune, situaţia agriculturii etc. Sergiu Harea va informa participanţii despre dificultăţile cu care se confruntă întreprinderile din Moldova în cadrul cooperării economice cu parteneri de afaceri din ţările CEFTA.

Menţionăm că Acordul Central European de Comerţ Liber reprezintă cel mai important acord multilateral de liber schimb din Europa Centrală şi de Sud-Est. El a fost semnat la 21 decembrie 1992. În prezent membre ale CEFTA sunt Croaţia, Macedonia, Moldova, Serbia, Muntenegru, Albania, Cosovo, Bosnia şi Herţegovina.

Principalul obiectiv urmărit de CEFTA este crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor din calea comerţului, în perioada de tranziţie.
Republica Moldova a semnat Acordul CEFTA în anul 2007.
www.chamber.md