Nume
Parola
Vizualizări: 3720
Ucraina trebuie să înceteze să hărţuiască activistul sindicatelor
Londra, 5 Noiembrie 2010 — AI Index: PRE01/366/2010

Amnesty International a solicitat autorităţilor din Ucraina să înceteze hărţuirea unui activist sindicalist, care s-a refugiat după ce instanţa de judecată l-a obligat, în mod forţat, să se supună unui examen psihiatric, săptămâna trecută.

La 29 octombrie, instanţa de judecată din Viniţa, o regiune din sud-vestul Ucrainei, a eliberat un ordin pentru efectuarea unui examen medical, după ce procurorii au afirmat că Andrei Bondarenko are „o conştientizare excesivă a propriilor drepturi şi a altora şi o promptitudine incontrolabilă de a apăra aceste drepturi într-un mod nerealistic”.

Pe numele lui Andrei Bondarenko nu este înregistrat nici un certificat de boală mintală şi a fost supus deja la trei examene psihiatrice, pentru a demonstra faptul că este în deplinătatea facultăţilor sale mintale. Cel mai recent examen a avut loc în luna octombrie.

Hotărârea instanţei de judecată, emisă împotriva lui Andrei Bondarenko, completează un număr de cazuri recente, în care activiştii au fost atacaţi şi hărţuiţi pe parcursul ultimilor luni.

„Este un fapt îngrijorător că Andrei Bondarenko poate fi supus unui examen psihiatric forţat, din cauza activităţilor legitime desfăşurate de acesta, cu privire la sindicate şi drepturile omului”, a declarat Heather McGill, expert Amnesty International pentru Ucraina,.

„Fiecare examen psihiatric trebuie să fie efectuat în afara regiunii Viniţa, de către un medic psihiatru recunoscut oficial, pentru a asigura caracterul de imparţialitate. Andrei Bondarenko nu trebuie să fie supus nici unui tratament, până când acesta nu va epuiza toate căile interne de atac.”

Andrei Bondarenko conduce campanii pentru drepturile salariaţilor în regiunea Viniţa din anul 2006. Acţiunile întreprinse de acesta au revelat, deseori, comportamentul ilegal şi iresponsabil al oficialilor locali.

În august 2010 acesta a fondat o Organizaţie Non-guvernamentală, cu denumirea Mişcarea pentru o Procuratură fără Corupţie din regiunea Viniţa.

Prin acţiunile sale, întreprinse în apărarea drepturilor muncitorilor de la fabrica de zahăr, Andrei Bondarenko pare să fi iritat autorităţile. Aceşti muncitori sunt angajaţi doar pentru câteva luni, după expirarea unui an de la recoltarea sfeclei de zahăr şi deseori nu sunt remuneraţi.

Majoritatea dintre aceste fabrici, oficial, sunt deţinute de societăţi fictive, deşi în realitate proprietarii acestora sunt persoane influente,mulţi dintre aceştia deţinând funcţii importante în administraţia locală.

Andrei Bondarenko a început o campanie, pentru a iniţia procese de judecată împotriva societăţilor fictive, solicitând achitarea salariilor muncitorilor. Potrivit declaraţiei unui procuror, doar în anul 2008 acesta iniţiase 80 astfel de cazuri.

Sindicalistul nu s-a prezentat la procesul de judecată care a avut loc vineri, dar a fost reprezentat de doi apărători civili şi un avocat, care a fost delegat extrajudiciar de către colegiul de judecători. un complet de judecată.

Hărţuirea recentă a altor activişti a cauzat înrăutăţirea situaţiei în domeniul drepturilor omului din Ucraina.

La 15 octombrie, casa şi biroul lui Dmytro Groysman, preşedintele Grupului pentru drepturile omului din Viniţa, care acordă suport solicitanţilor de azil şi campaniilor împotriva torturii, au fost percheziţionate de către forţele de poliţie din Viniţa.

Poliţia a interogat personalul cu privire la activităţile lor şi a confiscat peste 300 de articole, inclusiv fişierele UNHCR, discuri, stick-uri de memorie şi un laptop.

În luna mai, Andrei Fedosov, preşedintele unei organizaţii pentru drepturile oamenilor cu dizabilităţi mentale, Uzer, a fost asaltat de câţiva bărbaţi necunoscuţi, în urma unor apeluri telefonice ameninţătoare din luna aprilie. Poliţia nu a întreprins nici o acţiune. În iulie, acesta a fost reţinut pentru o zi, în legătură cu o crimă comisă acum 10 ani în urmă, când avea 15 ani.

„Există presupunerea că toţi aceşti activişti ar fi fost hărţuiţi din cauza activităţii pe care o desfăşoară în mod legitim. Autorităţile ucrainene trebuie să se asigure de faptul că apărătorii drepturilor omului îşi pot desfăşura activităţile fără bariere şi să le asigure protecţie împotriva oricăror tipuri de violenţă, ameninţări şi represalii”, a declarat Heather McGill.

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB
www.amnesty.org

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. (373 22) 83 58 08, tel./fax(373 22) 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md