Nume
Parola
Vizualizări: 3537
Doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Moldova participă la adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă
5 Noiembrie 2010 — Doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Moldova participă
la adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă

În perioada 4-5 noiembrie 2010, la Amsterdam (Olanda) se desfăşoară adunarea anuală a Alianţei Europene a Consiliilor de Presă (AIPCE). Această alianţă întruneşte consiliile de presă şi alte structuri de autoreglementare a instituţiilor mass-media din 32 de ţări ale lumii (vezi http://www.aipce.net/). La adunarea anuală de la Amsterdam participă şi doi reprezentanţi ai Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Principala temă care va fi examinată la adunarea anuală a AIPCE vizează materialele publicate în reţeaua Internet şi comentariile plasate de utilizatori în contextul plângerilor din partea cetăţenilor care parvin în adresa consiliilor de presă din diferite ţări. Reamintim că anterior Consiliul de Presă din Moldova le-a cerut instituţiilor mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător.
La adunarea anuală a AIPCE vor fi discutate şi alte chestiuni care ţin de libertatea de exprimare şi drepturile omului, interesul public şi viaţa privată. Consiliul de Presă din Moldova este reprezentat la această întrunire de preşedinta Consiliului Ludmila Andronic şi secretarul Consiliului Petru Macovei. Cheltuielile aferente participării reprezentanţilor Consiliului de Presă din Moldova la adunarea anuală a AIPCE sunt suportate de Consiliul Europei, în cadrul Programului Comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Programul privind Susţinerea Democraţiei în Moldova”.

Consiliul de Presă din Moldova a fost înfiinţat* pentru medierea litigiilor dintre publicaţii şi cititori, promovarea culturii dialogului şi respectului reciproc între presă şi consumatorii de media, a jurnalismului de calitate şi a respectării standardelor profesionale şi deontologiei jurnalistice. Funcţia de bază a Consiliului de Presă o constituie examinarea plângerilor care se referă la activitatea editorială a ziarelor şi revistelor, agenţiilor de ştiri, ediţiilor web ale instituţiilor mass-media, portalurilor informaţionale. Consiliul de Presă examinează plângeri privind încălcarea normelor deontologice jurnalistice depuse de persoanele vizate direct sau care au acordul în scris al persoanelor vizate în materialele de presă contestate şi intermediază soluţionarea conflictelor dintre consumatorii de presă şi instituţiile mass-media în afara instanţei de judecată. Plângerile pot fi depuse şi on-line, completând formularul de pe pagina web a Consiliului de Presă www.consiliuldepresa.md
Din componenţa Consiliului de Presă din R. Moldova fac parte nouă persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis pentru un mandat de doi ani. Patru membri ai Consiliului reprezenta mediul jurnalistic, iar cinci membri reprezintă consumatorii de produse mass-media.

* Fondatori ai Consiliului de Presă din Republica Moldova sunt: Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO” şi Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. În desfăşurarea activităţii sale, Consiliul de Presă se bucură de susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia.