Nume
Parola
Vizualizări: 2844
Consiliul Civic de pe lângă Serviciul Vamal s-a întrunit în şedinţa sa de constituire
28 Octombrie 2010 — Consiliul Civic de pe lângă Serviciul Vamal s-a întrunit în şedinţa sa de constituire la 28 octombrie 2010. La întâlnire a fost aprobat Regulamentul de activitate al Consiliului. Totodată, prin consens, preşedinte al Consiliului a devenit reprezentantul Asociaţiei Ziariştilor Economişti, Vlad Bercu. Secretar a fost ales directorul departamentului Economie de piaţă funcţională de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Consiliul Civic reprezintă o platformă de consultare, a cărei misiune va fi de a reacţiona la sesizările pe cazuri de corupţie, dar şi de a se asigura că deciziile care se iau în domeniul administrării vamale sunt consultate cu mediul de business şi societatea civilă. Structura a fost creată în cadrul unui proiect implementat de IDIS „Viitorul” şi finanţat de Fundaţia Est-Europeană. Asta după ce la 4 august 2010 IDIS „Viitorul” şi Serviciul Vamal au semnat un Acord de colaborare valabil pentru un an.

Astfel, Consiliul Civic de pe lângă Serviciul Vamal va avea următoare componenţă:

• Ludmila Negruţă, Asociaţia Naţională a Producătorilor din Moldova
• Sevastian Botnari, Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova.
• Vlad Bercu, Asociaţia Ziariştilor Economişti
• Viorel Chivriga, IDIS „Viitorul”
• Raisa Bejan, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova
• Ion Luca, Asociaţia Micilor Producători de Vin din Moldova
• Teodor Bordei, Centrul de Drept Necomercial
• Alexandru Slusari, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (Uniagroprotect)
• Eugen Daţco, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor
• Gheorghe Arpentin, Uniunea Oenologilor din Moldova
• Vladimir Florea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova.

Tot în cadrul proiectului „Intensificarea cooperării Serviciului Vamal cu societatea civilă în vederea prevenirii corupţiei” va fi relansată o linie de încredere la care vor putea fi sesizate actele de corupţie. Vor mai fi organizate cursuri de instruite pentru colaboratorii vamali. Asta pentru a-i face mai puţin vulnerabili la propunerile tentante ale unor cetăţeni insistenţi şi a le prezenta modele de comportament de urmat în asemenea situaţii.

Fiindcă corupţia e un act care implică atât pe cel care ia mită, dar şi pe cel care o oferă, IDIS „Viitorul” va concepe o campanie de comunicare publică, care va promova mesaje de tipul „a da mită este o ruşine”. Posterele şi abţibildurile amplasate la toate punctele de trecere a frontierei vor ilustra gravitatea şi caracterul contagios al flagelului corupţiei. Campania anti-corupţie va fi articulată şi prin o serie de articole de presă şi interviuri la radio şi TV.