Nume
Parola
Vizualizări: 3666
ANUNŢ în vederea selectării unui grup de jurnalişti şi studenţi din cadrul facultăţii de jurnalism pentru participarea la o serie de traininguri multimedia pentru jurnalişti
27 Octombrie 2010
Informaţie despre proiect

Trainingurile vor fi organizate în cadrul proiectului „Revenirea la democraţie! Fortificarea capacităţilor jurnalismului, îmbunătăţirea cooperării guvernului şi susţinerea libertăţii mass-media în Republica Moldova”. Acest proiect este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Fundaţia Konrad Adenauer, Centrul pentru Libertatea Presei, si PolAK.

Proiectul presupune realizarea unei serii de activităţi pe parcursul a 24 luni, printre care, elaborarea curriculei pentru instruirea jurnaliştilor şi autorităţilor publice, organizarea unui şir de cluburi de presă, elaborarea unui Ghid de conduită pentru ofiţerii de presă şi responsabilii de relaţii cu publicul, desfăşurarea a 4 workshop-uri referitoare la standardele internaţionale şi modelele comunicării politice, etc. Pe parcursul lunii august, o echipă formată din 2 experţi locali şi 2 experţi internaţionali au elaborat curricula pentru trainingul jurnaliştilor. Astfel, cele 3 traininguri se vor baza pe curiclula elaborată. Pentru desfăşurarea trainingurilor vor fi atraşi 3 experţi internaţionali (a cîte unul pentru fiecare training) şi doi experţi naţionali.
În total, 60 de jurnalişti şi studenţi în jurnalism urmează a fi selectaţi pentru participarea la training (cîte 20 pentru fiecare).

Locul şi perioada

Trainingurile vor avea loc la Chişinău, Bălţi şi Cahul, cu durata de 5 zile fiecare, pe parcursul lunilor noiembrie şi decembrie (datele exacte vor fi anunţate pe parcurs).

Agenda preliminară a trainingului

Ziua întîia: Stiluri de a scrie şi genuri jurnalistice (partea 1)
(Ce sunt ştirile? Abilităţi de scriere a ştirilor )

Ziua a doua: Stiluri de a scrie şi genuri jurnalistice (partea 2)
(Abilităţi de intervievare. Vox pops si discuţii)

Ziua a treia: Bunele practici in jurnalism
(Cum abordăm conferinţele de presă? Procesarea informaţiei. Planificare şi cercetare)

Ziua a patra: Etica jurnalistică
(Principiile jurnalistice. Standarde editoriale. Surse de ştiri. Aspecte juridice)

Ziua a cincea: Jurnalismul multimedia (online)
(Ce este jurnalismul online? Lucrul cu imaginile. Audio, vido online)

Logistică

Aranjamentele ce ţin de organizarea trainingului, transport local, cazarea participanţilor vor fi efectuate de echipa proiectului din cadrul Centrului pentru Libertatea Presei. Toate cheltuielile sunt acoperite de către proiect.

Criterii de eligibilitate

Pentru a putea participa la training aplicantii trebuie sa întrunească următoarele criterii:
-    Să fie student în anul 3 şau 4 la facultatea de jurnalism sau jurnalist,
-   
-    Să fie activ, demonstrînd aceasta prin participarea la activităţi extracuriculare,
-    Să posede cunoştinţe despre mass-media din Republica Moldova,
-    Cunoaşterea limbii engleze va constitui un avantaj.

Procedura de aplicare

Pentru a aplica, jurnaliştii şi studenţii la facultatea de jurnalism, vor expedia un CV succint şi o scrisoare de motivare, la adresa electronica kuksha@gmail.com, pînă la data de 5 noiembrie 2010, ora 17:00.

Pentru eventuale întrebări, puteţi contacta coordonatorul proiectului, Alexandru Cliuicov, la numărul de telefon: 069140427