Nume
Parola
Vizualizări: 3323
Discuţiile şi consultările directe cu producătorii agricoli pe marginea politicilor agricole s-au configurat acum într-o voce comună şi puternică
Bălţi, 20 Octombrie 2010 — Reuniunea de la Bălţi a producătorilor agricoli din Drochia, Glodeni, Râşcani, Bălţi şi Sângerei, axată pe discutarea problemelor şi soluţiilor în agricultură, a încheiat seria dialogurilor asupra Caietului de politici agricole, iniţiate de Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA). Aceste întâlniri au fost desfăşurate în perioada august-octombrie 2010 în unsprezece localităţi ale ţării, care practic au cuprins toate raioanele.

„Agricultura moldovenească are foarte multe probleme, chiar dacă există previziuni că preţurile la alimente vor creşte în următorii ani cu 40 la sută”, a afirmat, în debutul mesei rotunde, Mihai Vronschih, membru-corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, preşedintele Asociaţiei regionale a Producătorilor Agricoli.

Masa rotundă de la Bălţi consacrată Caietului de politici agricole a fost moderată de Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară din Moldova, Alexandru Slusari.

„Acest Caiet de politici agricole ne va ajuta să spunem cu voce puternică ce aşteptăm de la stat în acest domeniu şi ce trebuie să facem noi”, a afirmat Preşedintele FNPAIA, la reuniunea de la Bălţi, care a fost precedată de o serie de mese rotunde, organizate în august, septembrie şi octombrie, inclusiv la Căuşeni, Orhei, Ştefan Vodă, Soroca, Cahul, Hânceşti şi Edineţ.

Unul din mesajele-cheie ale discuţiilor a vizat nevoia de consolidare a eforturilor şi ideilor, pentru că, aşa cum au mărturisit producătorii agricoli, „împreună ne facem vocea mai puternică şi auzită”.

Caietul de politici FNPAIA în domeniul agricol, elaborat şi discutat în cadrul unui proces participativ, conţine acum opiniile şi recomandările antreprenorilor agricoli din ţară privind soluţionarea problemelor prioritare în agricultură şi industria alimentară şi va servi drept instrument de pledoarie în faţa autorităţilor şi partenerilor.

Politicile pe care le vizează Caietul de politici FNPAIA cuprind politicile fundamentale, politici privind producerea şi comercializarea produselor agricole, subvenţionarea agriculturii, politicile fiscale şi vamale, piaţa financiară, cele privind combaterea monopolismului, politicile privind mediul ambiant şi dezvoltarea zonelor rurale, sistemul de asigurări sociale şi de asistenţă medicală, politicile funciare, statutul juridic al bunurilor agricole fostelor gospodării colective, privind forţa de muncă, învăţământul în agricultură etc.

Primele dialoguri cu participarea antreprenorilor agricoli au fost moderate, împreună cu conducătorii FNPAIA, de către Jean-Marie Standaert, Consilier Special al Programului Olandez de Cooperare cu Organizaţiile Patronale (DECP, Dutch Employers' Cooperation Programme), care a ajutat, acum câţiva ani, Federaţia Patronatului din Agricultură din Moldova la elaborarea politicilor în domeniul dialogului social, negocierilor colective şi convenţiilor colective de muncă.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova a fost fondată în 2003, având misiunea de creare a condiţiilor favorabile întreprinderilor din ramura agriculturii şi industriei alimentare şi reprezentarea acestora în relaţiile cu autorităţile publice şi angajaţii. De asemenea, FNPAIA urmăreşte creşterea bunăstării producătorilor agricoli şi îmbunătăţirea vieţii familiilor de agricultori prin exprimarea şi promovarea intereselor acestora.