Nume
Parola
Vizualizări: 3675
IDIS „Viitorul” este laureat al Premiului “Clopotul de bronz”, decernat pentru consecvenţă şi curaj în promovarea accesului la informaţie
27 Septembrie 2010 — IDIS „Viitorul” este unul din laureaţii Premiului “Clopotul de bronz”, decernat de către Centrul „Acces-info” pentru consecvenţă şi curaj în promovarea accesului la informaţie.

„Sunt deficienţe legate de funcţionarea Legii cu privire la accesul la informaţie care sunt vizibile de la o poştă. În calitatea noastră de think-tank, ne ciocnim aproape zilnic de un bloc de beton, de răceala şi închiderea funcţionarilor publici, care se complac într-o conspiraţie a tăcerii. Încercăm să spargem acest cerc vicios prin insistenţă, scrisori, petiţii, deşi suntem conştienţi că singura cale de apărare a acestui drept este cea judiciară”, a afirmat expertul IDIS Cornel Ciurea la ceremonia de premiere din 27 septembrie 2010. Ciurea este de părere că deficitul de informaţie de interes public ştirbeşte din calitatea studiilor şi analizelor semnate de cei din societatea civilă.

La rândul său, directorul Centrului „Acces-Info”, a menţionat că actuala guvernare a înregistrat progrese în ceea ce priveşte realizarea dreptului de acces la informaţie de către cetăţeanul simplu. Astfel, potrivit monitorizării efectuate de Acces-Info, numărul de răspunsuri la cererile de acces la informaţie s-au dublat, cifrându-se la 88%. Totuşi, persistă mentalitatea de funcţionar public, în special la nivel local, care crede că datele de care dispune sunt bun propriu: „Or, aceste date reprezintă bunul cetăţeanului, care are dreptul să fie curios, să ştie cum şi în ce scop se cheltuiesc banii publici. Problemele pe care le avem sunt în mare parte legate de analfabetismul juridic al celor mai mulţi dintre funcţionari”.

Doar monitorizarea felului în care instituţiile publice informează cetăţenii şi recurgerea la procese judiciare în cazul în care acestea nu îşi face tema pentru acasă este calea către schimbarea de optică, adaugă Spinei: „Cetăţeanul nu trebuie să se milogească pentru a afla o informaţie. El trebuie să fie informat activ şi permanent, şi prin site, şi panouri informative şi alte mijloace disponibile”.

De această părere este şi avocatul Alexandru Postică de la Asociaţia „Promo-Lex”: „Nu sunt optimist, mai ales când persoanele cu funcţii de răspundere în stat, de rang înalt îşi permit să ameninţe şi să intimideze solicitanţii de acces la informaţie”. Avocatul relatează că se ocupă de un caz în care o asociaţie de istorici a înaintat un demers tuturor deputaţilor din actuala legislatură, prin care au fost rugaţi să spună dacă au avut sau nu legături cu fosta securitate a URSS. Astfel, o treime din deputaţi nu au catadicsit să răspundă. În consecinţă, Postică a intentat 64 de procese, în urma cărora doar 4 deputaţi au dat curs pozitiv demersului societăţii civile: „De consemnat faptul că judecătorii nu au o abordare univocă şi unii refuză să examineze cererile noastre, sub diverse pretexte.”

La rândul său, Alexandru Canţâr de la Comitetul pentru Libertatea Presei susţine: „Mă surprinde şi chiar mi se frânge inima când văd cu câtă inventivitate funcţionarii publici pregătesc răspunsuri prin care se eschivează de a oferi cetăţenilor informaţii de interes public”.

Alături de IDIS „Viitorul”, laureaţii din acest an ai Premiului “Clopotul de bronz” sunt:
1. Biblioteca Publică Raională „Ungheni”
2. Val Butnaru, preşedinte, Jurnal Trust Media
3. Alexandru Postică, avocat, AO „Promo-Lex”
4. Alexandru Canţâr, Comitetul pentru Libertatea Presei
5. Leonid Antohi, Consiliul Europei

Ceremonia de premiere a fost cea care a dat startul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor dreptului de a şti (27 septembrie – 3 octombrie 2010). Astfel, la 1 octombrie 2010, IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice, va desfăşura o masă rotundă cu genericul „Protecţia datelor cu caracter personal – limitele libertăţii de exprimare”. Masa rotundă are loc în cadrul proiectului european implementat de IDIS, „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova”.