Nume
Parola
Vizualizări: 1658
Construcţii după tehnologii germane
Chişinău, 27 Septembrie 2010 — În perioada 27 septembrie - 1 octombrie curent, în atelierul de instruire al Şcolii profesionale nr. 9 din Chişinău, un grup de 10 specialişti autohtoni în domeniul construcţiilor, 2 specialişti din România şi 1 din Bulgaria participă la seminarul practic internaţional „Reabilitarea şi întreţinerea structurii de bază a clădirilor deja existente", condus de experţi germani. Seminarul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, în parteneriat cu proiectul Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc.

La 27 septembrie, în deschiderea evenimentului, Sergiu Harea, directorul departamentului Economie al CCI a Moldovei, a menţionat importanţa desfăşurării training-ului pentru meseriaşii de la întreprinderile de la noi din ţară. „Doar prin deprinderea noilor abilităţi practice de la maiştri cu înaltă calificare companiile din Moldova se vor integra mai uşor în spaţiul economic european", a precizat Sergiu Harea.

Prezent la manifestare, Emil Wasiliev, coordonator al proiectului Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc, a afirmat că seminarul practic internaţional în ramura construcţiilor este binevenit, deoarece permite preluarea cunoştinţelor de la cei mai buni maiştri din Germania - ţară cu o vastă experienţă în domeniu.

La rândul său, Petru Golovatenco, directorul Şcolii profesionale nr. 9 din Chişinău, a spus că este onorat să găzduiască, în atelierul instituţiei pe care o conduce, acest seminar practic. „Atelierul şcolii noastre a fost renovat şi dotat tehnic recent, tot cu susţinerea partenerilor germani. Participanţii la training vor folosi materie primă şi utilaj de ultimă generaţie, iar sălile pentru desfăşurarea lucrului practic sunt dotate cu echipament corespunzător", a spus sursa citată.

Seminarul „Reabilitarea şi întreţinerea structurii de bază a clădirilor deja existente" este condus de către 3 experţi germani ai Camerei Meşteşugarilor din Koblenz: Andreas Endris, Viktor Grefenstein şi Erik Aulenbacher. Maiştrii au informat participanţii că, în cadrul training-ului vor fi abordate aspecte ce ţin de ridicarea construcţiilor din cărămidă şi piatră, pregătirea bazelor pentru diferite tehnici din plăci de GKB, tencuiala uscată, sistemele de încălzire, aplicarea diverselor tehnici de ornament, finisare.
Proiectul Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc este finanţat de Guvernul german, în cadrul Pactului de Stabilitate în Balcani, şi are scopul de a contribui la dezvoltarea economică şi socială a ţărilor din regiune prin potenţarea parteneriatelor bilaterale cu Camera Meşteşugarilor din Koblenz. CCI şi Biroul Balcanic al Clasei de Mijloc colaborează din anul 2003, organizând în comun mai multe seminare, mese rotude.
www.chamber.md