Nume
Parola
Vizualizări: 1674
Fermieri din Edineţ interesaţi de agricultura ecologică
Chisinau, 17 Septembrie 2010 — La 16 septembrie 2010, un grup de 38 de fermieri din Edineţ au participat la seminarul „Avantajele utilizării produselor ecologice în agricultură", organizat de filiala Edineţ a Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, cu suportul Proiectul de Parteneriat pentru susţinerea business-ului mic şi mijlociu.
La eveniment au participat agricultori, reprezentanţi ai Consiliului Raional Edineţ, Centrului de Medicină Publică, asociaţiilor de business AgroInform, AgroECST, EdinAgroNor şi ai Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

Conform Inei Stanciu, director al filialei Edineţ a CCI a Moldovei, participanţii la seminar au făcut schimb de informaţii şi au discutat despre legislaţia UE referitor la agricultura ecologică, avantajele cultivării şi utilizării produselor ecologice, modalităţile de promovare a agriculturii ecologice.

Referindu-se la necesitatea de a implementa în agricultură standardele internaţionale de calitate, Adrian Ciobanu, manager al întreprinderii de prelucrare a produselor agricole „Reforma CM", din satul Terebna, raionul Edineţ, a menţionat că asigurarea calităţii mărfurilor este o cerinţă iminentă pentru accesul pe piaţa comunitară. „Întreprinderea noastră exportă conserve pe piaţa UE, unde se bucură de succes. În prezent, pregătim pachetul de documente pentru a implementa standardele internaţionale de calitate, fapt ce va facilita găsirea noilor parteneri de afaceri şi extinderea pieţei de desfacere". Conducerea întreprinderii a inclus în planurile strategice de dezvoltare a afacerii şi fermierii din regiune, care vor creşte produse agricole ce vor fi procesate la această fabrică, iar apoi exportate.

Întoarsă recent dintr-o vizită de lucru în Singapore, Ioana Ciumac, directorul companiei de asigurări „Transelit", şi-a împărtăşit experienţa referitor la asigurările în agricultură.

„În urma desfăşurării seminarului, agricultorii au ajuns la concluzia că trebuie să coopereze între ei şi să practice agricultura ecologică pentru a avea acces pe piaţa internaţională, a spus directorul filialei Edineţ a CCI, Ina Stanciu.

Menţionăm că, pe parcursul anului curent, filiala Edineţ a desfăşurat un ciclu de seminare referitor la tema respectivă, având suportul Proiectului de Parteneriat pentru susţinerea business-ului mic şi mijlociu, finanţat de către Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare.
www.chamber.md