Nume
Parola
Vizualizări: 4987
VISA lansează sistemul NNSS în Republica Moldova
Chisinau, 10 Septembrie 2010 — -    Visa lansează sistemul de decontări interbancare pentru tranzacţiile efectuate cu cardurile VISA pe teritoriul Republicii Moldova în valuta naţională – lei moldoveneşti (MOL NNSS)
-    Banca de decontare a sistemului NNSS este Banca de Economii S.A.

Sistemul internaţional de plăţi VISA informează despre lansarea în Republica Moldova a sistemului naţional de plăţi MOL NNSS, care va permite băncilor din Republica Moldova de a efectua decontări interbancare pentru tranzacţiile efectuate prin intermediul cardurilor Visa pe teritoriul  ţării  în lei moldoveneşti. Sistemul NNSS este o soluţie inovaţională de procesare, prezentată pentru prima dată de Visa la finele anilor 80 şi implementată de atunci cu succes, fiind luate în considerare necesităţile instituţiilor financiare de pe piaţa locală în vederea susţinerii dezvoltării industriei plăţilor prin virament şi activităţii  băncilor în domeniul cardurilor din fiecare ţară aparte.

Implementarea MOL NNSS reprezintă o etapă importantă în consolidarea pieţei plăţilor prin virament din Republica Moldova, dezvoltarea căreia va contribui la formarea unei economii transparente şi scoaterea numerarului din sfera tenebră. Sistemul interbancar de decontări în lei pe teritoriul Republicii Moldova contribuie la reducerea cheltuielilor operaţionale, creşterea numărului de conturi bancare ale clienţilor în valută naţională, ceea ce la rîndul său va contribui la creşterea volumului plăţilor prin virament în lei moldoveneşti, consolidarea lichidităţii sistemului bancar şi al cursului leului moldovenesc. Pe lîngă aceasta, sistemul NNSS oferă băncilor condiţii optimale pentru promovarea în mediul populaţiei ţării a unui instrument modern, sigur şi comod de achitare a mărfurilor şi serviciilor – cardurile VISA, utilizarea cărora facilitează atragerea păturilor largi ale populaţiei în sistemul bancar şi contribuie la edificarea unei societăţi competente în domeniul financiar.

„Visa ţine cont de faptul că fiecare ţară este unică din punct de vedere geografic, cultural, al sistemului financiar şi din punct de vedere al economiei în ansamblu.  Anume din aceste considerente în procesul de elaborare a unor soluţii individuale, care să răspundă necesităţilor şi scopurilor comunităţii bancare din fiecare ţară, Visa consideră prioritară crearea unor condiţii maximal benefice pentru dezvoltarea business-ului cu carduri al băncilor noastre cliente – a remarcat Jean-Marc Tonti, directorul general al Visa pentru dezvoltarea afacerii în ţările CSI şi a Europei de Sud-Est. – Astăzi suntem bucuroşi să prezentăm o nouă soluţie procesatorie eficientă – NNSS, care va contribui la trecerea pieţei plăţilor prin virament la un nivel calitativ nou. Experienţa Visa în alte ţări a demonstrat că implementarea NNSS contribuie la lărgirea reţelelor de acceptare a cardurilor Visa şi este un stimulent important pentru bănci la dezvoltarea plăţilor prin virament in ţară. La rîndul nostru, contăm mult la susţinerea în continuare a băncilor în dezvoltarea produselor bancare, care să corespundă exigenţelor moderne ale populaţiei din Republica Moldova”.

„Sistemul NNSS contribuie la dezvoltarea business-ului cu carduri a băncilor, în special, decontările reciproce în valuta naţională, lei, vor permite băncilor să diminueze cheltuielile operaţionale. Mai mult ca atît, NNSS reprezintă o soluţie flexibilă, care oferă posibilitatea de a adapta sistemul la schimbările care se manifestă pe o piaţă concretă, atît în ce priveşte emiterea, cît şi referitor la deservirea cardurilor Visa”, - a remarcat Irina Kamhadze, manager dezvoltare Visa, Armenia, Georgia, Moldova.

În cadrul procesului de implementare a NNSS, Visa, în urma analizei unui şir de criterii adoptă o decizie privind selectarea băncii în calitate de agent, care va efectua operaţiunile de decontări între băncile-acquirer şi băncile - emitente ale ţării respective în valută naţională, lei. În Moldova acest rol a fost atribuit Băncii de Economii.

Efectuarea tranzacţiilor prin sistemul NNSS este posibilă doar dacă banca-emitentă, banca-acquirer şi unitatea de comerţ se află pe teritoriul Republicii Moldova, iar valuta tranzacţiei este leul moldovenesc.

„Suntem mîndri de misiunea care ne-a fost încredinţată de sistemul de plăţi Visa şi de băncile din Moldova, misiunea de îndeplinire a funcţiilor de agent de decontări în procesul de efectuare a tranzacţiilor prin sistemul NNSS. Implementarea plăţilor de decontare interbancare în valută naţională este un stimulent pentru devoltarea plăţilor prin virament în ţară, care la rîndul său va contribui la formarea unei economii transparente, creşterea lichidităţii băncilor, precum şi la creşterea cifrei de afaceri a punctelor comerciale şi dezvoltarea reţelelor de comerţ cu amănuntul în întreaga ţară”, a menţionat Victor Domenti, vicepreşedinte Banca de Economii S.A.

Implementarea NNSS nu implică careva cheltuieli suplimentare de elaborare pentru băncile care vor aplica acest nou sistem. Sistemul NNSS a fost dezvoltat în baza VisaNet, un sistem global de procesare al VISA, care poate să prelucreze mai mult de 10 000 de tranzacţii pe secundă şi care înclude mai mult de 16 200 de instituţii financiare din 200 ţări ale lumii.  Fiind adaptat la exigenţele pieţei financiare din Moldova, sistemul MOL NNSS este susţinut de sistemul de plăţi Visa, care garantează băncilor din Moldova beneficii similare celor obţinute la procesarea tranzacţiilor internaţionale, cum ar fi: suportul tehnic, gestionarea riscurilor, asistenţa în soluţionarea unor situaţii de disput.

*   *   *

Despre compania Visa Inc.:

Visa este un sistem mondial de plăţi, care asigură accesul deţinătorilor de carduri, întreprinderilor din sfera de comerţ şi prestare a serviciilor, instituţiilor financiare şi guvernamentale la o reţea de plăţi electronice rapide, securizate şi sigure în mai mult de 200 de ţări din lume. Plăţile electronice se efectuează prin intermediul unui sistem de procesare global inovaţional VisaNet, care poate prelucra mai mult de 10 000 de tranzacţii pe secundă, asigurînd pentru consumatori protecţie faţă de posibilul risc de escrocherii şi garanţii pentru întreprinderile din sfera comerţului şi a serviciilor în efectuarea plăţilor şi decontărilor. Visa nu este o bancă, nu emite carduri, nu stabileşte comisioane sau dobănzi pentru consumatori, la fel cum nu acordă credite deţinătorilor de carduri. La rîndul lor, soluţiile inovaţionale ale Visa permit organizaţiilor financiare să ofere clienţilor lor un spectru larg de instrumente financiare, inclusiv produse de card de debit, preplătite şi produse de carduri de credit.

Informaţii mai detaliate sunt disponibile pe adresa: www.corporate.visa.com



Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să va adresaţi:
Elmira Basharova,
PR-manager Visa în ţările CSI
Tel.: +7 (495) 787-4140
basharoe@visa.com

Daniela Arsene
Vice Director
Grupul Proiectelor Inteligente SRL
Tel. +373 (22) 260080
daniela.arsene@gpi-company.com