Nume
Parola
Vizualizări: 2755
VETERANII STRUCTURILOR DE FORŢĂ: „ÎN MOLDOVA TREBUIE RESTABILITĂ ORDINEA!”
2 Septembrie 2010 — Un grup de veterani ai structurilor de forţă din Moldova au declarat joi, 2 septembrie, că cetăţenii ţării nu se simt în siguranţă, că organele de drept au devenit practic filialele ale partidelor politice, şi au chemat la restabilirea ordinei în Moldova.

„Pe 7 aprilie 2009, îndrumaţi de unii din lideri Alianţei actuale, câteva mii de tineri au ieşit în piaţă şi au distrus simbolurile statale ale puterii - Parlamentul şi Preşedenţia. Pentru a distruge e nevoie de câteva mii, insă pentru a făuri, a construi ţara e nevoie de a mobiliza toţi cetăţeni. Actuala conducere nu poate face aceasta”, - a declarat general-maiorul în rezervă, fostul şef al Marelui Stat Major şi comandantul Armatei Naţionale Ion Coropcean.

Împreună cu camarazii săi el a anunţat despre creare Mişcării „Onoare şi Demnitate”, care îsi propune drept scop „influienţa pozitivă asupra lucrurilor în ţara”. Grupul de iniţiativă include persoane cunoscute, foşti conducători din structurile de forţă ăle Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate, organelor procuraturii. Mulţi dintre ei sînt decoraţi cu distincția militară supremă – Ordinul „Ştefan cel Mare”.

„Noi suntem îngrijoraţi de dezbinarea societăţii, de creşterea criminalităţii, aprofundarea corupţiei. Structurile de forţă sunt excesiv politizate de către guvernare. În Moldova trebuie restabilită ordinea!”, - a declarat generalul Coropcean.

Fost vice-ministru de interne, generalul în rezervă Boris Muravschi, a menţionat că în societate domină spiritul lipsei de securitate personală, se simte lipsa de încredere în organele de drept şi în statul ca atare.

„Este foarte important ca omul să vadă şi să înţeleagă că el este apărat de stat. Scopul nostru este de a influenţa pozitiv asupra societăţii. Noi ştim prin ce metode vom face acest lucru. Toate sunt legale”, - a spus Muravschi.

Fost vice-ministru de interne, colonelul în rezervă Ghenadie Cosovan, a declarat că în organele de poliţie toate funcţiile importante sunt partajate conform algoritmului politic, cea ce duce la deprofesionalizarea poliţiei. Salariul poliţiştilor a fost îngheţat, îndemnizaţiile lichidate, asigurarea technico-materială a degradat.

„Astăzi noi avem un poliţist dezbrăcat, flămînd, neasigurat material”, a spus Cosovan.

Colonel de rezervă a Armatei Naţionale Vladimir Munteanu a menţionat că decizia guvernării actuale de a lipsi pe militari de dreptul la locuinţe a agravat situaţia şi mai mult, lipsindu-i pe militarti de un motiv-cheie pentru a-și satisface serviciul militar.

„Politicienii au un singur scop – să vie la putere şi să se îmbogăţească. Trebuie să punem capăt acestei practici vicioase”, - a declarat în final Boris Muravschi.