Nume
Parola
Vizualizări: 3868
„ACEASTA ESTE PRIMA MEA REVOLUŢIE. FURAŢI-MI-O”
Chisinau, 25 August 2010 — „Aceasta este prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o", o carte despre evenimentele din aprilie 2009 a fost lansată marţi, 24 august 2010 la Librăria din Centru. Cartea a fost lansată de Maria-Paula Erizanu cu suportul organizaţiei Amnesty International Moldova şi a editurii „Cartier”. Invitaţii la acest eveniment au avut parte de o lectură-performance în română, engleză şi franceză în regia lui Viorel Pahomi, cu Doriana Talmazan, Alina Lipcan şi Andrei Vlăducu.

„Revoluţia Twitter” din aprilie 2009 este subiectul principal abordat în carte, dar şi ţara noastră văzută prin prisma adolescentei de 18 ani. Cartea reflectă emoţiile trăite de tânără pe parcursul desfăşurării evenimentelor din aprilie a anului trecut, de la început până la sfârşit, de la protest paşnic până la dezordini în masă şi încălcări flagrante ale drepturilor omului.

„Oricine ar fi fost autorul revoluţiei, noi, tinerii, ne-o asumăm şi vrem să îi vedem efectele,” a relatat Maria-Paula Erizanu, autoarea cărţii. „Pentru că generaţia noastră a fost educată în spiritul eficienţei. Pentru că avem un sentiment de neîmplinit. Pentru că noi nu putem, nu vrem să uităm şi nu vrem să fim minţiţi”.

Amnesty International Moldova a decis să susţină acest eveniment pentru a accentua încă o dată importanţa implicării tinerilor şi a fiecărui cetăţean în dezvoltarea unei comunităţi în care drepturile omului necesită a fi valori împărtăşite de către întreaga societate.

„Fenomenul torturii încă există. Chiar dacă ar fi înregistrat doar un singur caz de tortură, situaţia oricum necesită etichetată drept una gravă, fiindcă într-o societate ce se vrea a fi democratică şi europeană acest lucru nu ar trebui să existe,” a menţionat Viorel Barbănouă, Coordonator Campanii Amnesty International Moldova. „Este plauzibil şi ne bucură totuşi faptul că există tineri care prin diferite metode încearcă să abordeze această întrebare, astfel contribuind la lupta pentru drepturile omului”.

Amnesty International Moldova va susţine în continuare iniţiativele tinerilor ce luptă şi pledează pentru respectarea drepturilor omului. Organizaţia condamnă actele violente a forţelor de ordine, din aprilie 2009 cât şi cele precedente sau ulterioare, care au permis multiplele încălcări grave a drepturilor omului soldate cu moartea a cel puţin patru persoane şi agravarea sănătăţii a persoanelor deţinute în custodie, în comisariatele de poliţie şi penitenciarele din ţară. În nenumărate rânduri Amnesty International Moldova a cerut şi cere autorităţilor tragerea la răspundere cât mai urgentă a persoanelor ce au aplicat tortura faţă de protestatarii reţinuţi şi identificarea, precum şi pedepsirea persoanelor vinovate de moartea lui Valeriu Boboc, Ion Ţâbuleac, Eugen Ţapu, Maxim Canişev.


Pentru informaţii suplimentare puteţi contacta oficiul Amnesty International Moldova:

Adresa: Chişinău, stradela Teatrului, 2/1 et. 2 MD-2012 Adresa poştală: c/p 209 MD-2012
Tel.: +373 22 83 58 08 Fax: +373 22 83 58 08 Ext. 11
Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md

Persoane de contact:

Viorel Barbănouă, Coordonator Campanii Amnesty International Moldova
Email: campaigner@amnesty.md Mob: +373 69 87 45 62

Maria-Paula Erizanu, autoarea „Aceasta este prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o”
Email: paula.erizanu@gmail.com Mob: +373 69 08 68 81