Nume
Parola
Vizualizări: 3716
A FOST LANSAT PRIMUL RAPORT DE MONITORIZARE A IMAGINII COPILULUI ÎN PRESĂ
20 August 2010 — Comunicat de presă


A FOST LANSAT PRIMUL RAPORT DE MONITORIZARE
A IMAGINII COPILULUI ÎN PRESĂ

Asociaţia Presei Independente (API) a prezentat primul raport de monitorizare a instituţiilor mass-media* la tema respectării drepturilor copilului. Raportul include date şi analize ale materialelor jurnalistice publicate în luna iulie 2010 în 16 ziare, agenţii de ştiri şi portaluri informaţionale.

Primul raport de monitorizare a imaginii copilului în mass-media a scos în evidenţă principalele tendinţe de reflectare în presă a subiectelor cu şi despre copii. În concluzie, autorii raportului au menţionat, între altele, că, în cazul subiectelor sociale sensibile, imaginea copilului este folosită pentru a spori nota senzaţională a produsului media, editorii de ştiri deseori selectând titluri menite să şocheze, iar în articole sunt trecute descrieri detaliate ale actelor care au provocat suferinţă copilului. În unele articole a fost divulgată identitatea copiilor, fiindu-le astfel prejudiciate drepturile şi demnitatea; lipsesc articole care ar scoate în prim-plan reuşita copilului ca personalitate, viziunea lui asupra unor situaţii/fenomene concrete, asupra unor decizii luate de maturi care-i privesc direct pe ei; în meditizarea unor subiecte sensibile, cum e violenţa, traficul de fiinţe umane, justiţia juvenilă, migraţia, sărăcia deseori este prezentă opinia subiectivă a reporterului; au fost înregistrate şi câteva cazuri în care jurnaliştii au dat dovadă de intoleranţă şi discriminare etc.
În cadrul conferinţei de presă cu ocazia lansării raportului au fost prezentate şi câteva studii de caz care au exemplificat încălcările deontologice admise de jurnaliştii de la posturile de televiziune în reflectarea unor subiecte cu/despre copii, când au fost puse pe post imagini care prezentau chipul copilului în suferinţă maximă, plin de vânătăi şi alte urme de violenţă (istoria copilului sfâşiat de un câine în stradă; istoria copilului abuzat de propriii părinţi). Raportul atenţionează şi asupra faptului că, în multe cazuri, jurnaliştii se rezumă în a prezenta detaliat istoria concretă, dar nu încearcă să analizeze problema în ansamblu, cauzele acesteia, putea fi prevenită situaţia sau nu.

Raportul API recomandă instituţiilor mass-media din R. Moldova o abordare mai responsabilă şi profesionistă a subiectelor ce au în prim-plan copiii, astfel încât să nu fie încălcate drepturile copiilor, iar aceştia să nu fie expuşi unor noi riscuri sau să le fie provocate alte suferinţe. Jurnaliştilor li se sugerează să renunţe la abordarea senzaţională, îngustă a subiectului în favoarea unei analize în profunzime a cazului, precum şi a complexităţii fenomenului, a cauzelor ce au provocat această situaţie concretă. Protejarea identităţii copilului, precum şi nedivulgarea datelor ce îl pot expune sunt reguli ce trebuiesc respectate cu stricteţe atunci când copilul sau părinţii acestuia sunt victime ale violenţei, traficului de fiinţe umane, aflaţi în conflict cu legea sau trăiesc o suferinţă profundă.

Monitorizarea instituţiilor mass-media la tema respectării drepturilor copilului va continua până în decembrie 2010 inclusiv. Proiectul de monitorizare este finanţat de Biroul UNICEF din R. Moldova.

* instituţiile mass-media monitorizate: Timpul de dimineaţă, Jurnal de Chişinău, Ziarul de Gardă, Moldova suverană, Săptămîna, Panorama, Nezavisimaia Moldova, SP, Observatorul de Nord, Cuvântul, Gazeta de Sud, Unghiul, Info-Prim Neo, DECA-press; www.unimedia.md, www.stireazilei.md

Relaţii la tel.: 22-09-96
www.api.md