Nume
Parola
Vizualizări: 3643
Un bărbat şi o femeie din Afganistan omorâţi prin lapidare de către talibani
Londra, 17 August 2010 — Începând cu anul 2001, Amnesty International a condamnat primele execuţii prin lapidare, aplicate de către talibani în Afganistan.

Un bărbat şi o femeie au fost omorâţi cu pietre duminica, într-un sat din Kunduz, din partea de nord a Afganistanului, aflat sub controlul regimului taliban, pentru faptul că au vrut să fugă cu intenţia de a se căsători, a confirmat Amnesty International astăzi.

“Uciderea cuplului respectiv prin lapidare reprezintă o crimă odioasă. Talibanii şi alţi insurgenţi devin din ce în ce mai îndrăzneţi şi mai brutali în abuzurile comise împotriva poporului afgan,” a declarat astăzi Sam Zarifi, director Amnesty International pentru Asia-Pacific.

Uciderea prin lapidare a avut loc la două zile după ce cea mai înaltă instanţă religioasă din Afganistan, Consiliul Ulema, a solicitat guvernului să aplice în mod mai strict pedepsele fizice Sharia, cunoscute şi cu denumirea de hudood, în calitate de concesiune faţă de talibani în încercarea de a pune capăt războiului. În timpul regimului Taliban, pedepsele hudood includeau omorurile prin lapidare, amputaţiile şi loviturile cu biciul în public.

“ În urma acestei execuţii revoltătoare aplicate de către talibani, Guvernul afgan şi Consiliul Ulema trebuie să condamne aplicarea lapidării,” a declarat Sam Zarifi. “Liderii afgani trebuie să militeze împotriva lapidării şi a altor încălcări îngrozitoare a drepturilor omului, care sunt prezentate drept măsuri de aplicare a “justiţiei”, indiferent de presiunea la care sunt supuşi de către talibani”.

Acest caz de lapidare este primul de acest gen care a fost confirmat pe teritoriul Afganistanului de la căderea regimului Taliban în anul 2001. Sursele locale au informat organizaţia Amnesty International că cei doi tineri fugiseră în Pakistan, dar s-au întors în satul lor de baştină Mullah Qulli, în districtul Archi din Kunduz, după ce li s-a spus că familiile lor sunt de acord cu căsătoria. Aceştia, însă, au fost ucişi prin lapidare, la data de 15 august, la ordinul consiliului taliban.

În anul 2005 a fost raportat în Afganistan un caz de lapidare pentru comiterea adulterului, care se presupune că a fost efectuat la ordinul liderilor organizaţiilor religioase locale, deşi Amnesty International nu a cercetat cazul respectiv în mod independent. La data de 9 august, o femeie din provincia Badghis, a fost împuşcată în public de către talibani, fiind acuzată de adulter.

Amnesty International a recomandat guvernului afgan să nu sacrifice drepturile umane, în mod particular drepturile femeii şi ale minorităţilor, în scopul concilierii cu talibanii şi alte grupări insurgente.

Organizaţia a solicitat recent guvernului afgan să ceară asistenţă din partea Curţii Penale Internaţionale pentru investigarea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii, comise de către talibani şi toate celelalte părţi implicate în războiul din Afganistan.