Nume
Parola
Vizualizări: 3561
Poliția și Asistența Socială din raionul Ocnița şi CPs Râşcani sfidează Legea: Neexecutarea Ordonanțelor de Protecție a Victimei Violenței în Familie încurajează agresorul să-și bată victima
Chisinau, 11 August 2010 — Asociația Promo-LEX face apel către
- Ministerul de Interne și Ministerul Protecției Sociale și a Familiei, în vederea executării ordonanțelor de protecție și stoparea violenței față de victimele violenţei în familie; precum și către
- Procuratura Generală să se autosesizeze și să atragă la răspundere colaboratorii de poliție: Casap Ion, Pungă Ion, Marian Alexandriuc (sat Lipnic), asistentul social Maria Dub (sat Lipnic) și procurorii Mihail Vinogradov ( r. Ocnița), precum și colaboratorii CPsRîșcani Ion Ţâra, Fiodor Moscoglo (Chișinău), care încurajează violența față de victimele violenţei în familie prin faptul că cunosc de violență aplicată față de acestea, dar nu întreprind nici o acțiune efectivă pentru protecția victimelor.

Prin legea nr. 45 din 01. 03.2007 cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost instituit un mecanism de protecţie a victimelor violenţei în familie, care permite eliberarea unei ordonanţe de protecţie de către instanţa de judecată. Executarea ordonanţei de protecţie revine colaboratorilor de poliţie şi asistenţilor sociali.

Pe parcursul reprezentării mai multor victime ale violenţei în familie, Asociaţia Promo-LEX întâmpină obstacole la capitolul executării ordonanţelor de protecţie din partea colaboratorilor Ministerului de Interne şi a Ministerului Protecţiei Sociale şi a Familiei. Obstacole exprimate prin 1. Nedorinţa colaboratorilor de a executa ordonanțele de protecție, 2. Necunoașterea legislației în vigoare în vederea atragerii la răspundere pentru încălcarea ordonanțelor de protecție de către agresori, 3. Ignorarea securității pentru viața și sănătatea victimelor violenței în familie

Doamna X din s. Lipnic, r-ul Ocniţa suferă de violenţă în familie din partea fostului soţ de mai bine de 20 ani. Plângerile dnei X adresate poliției Ocniţa în care ea cere protecție și stoparea violenței aplicate față de ea de fostul soţ, au rămas fără răspuns. În luna mai 2010 cazul vine în atenția Asociației Promo-LEX care pe lângă sesizări către poliția r. Ocnița și a satului Lipnic, obține prin judecată la 22 iunie 2010 ordonanță de protecție pentru dna X. Prin această ordonanță, fostul soţ este obligat să părăsească locuința dnei X, să nu aplice față de ea violență psihologică, economică și în special fizică.

La nici la una din sesizările adresate poliției Ocnița și organului de asistență socială s. Lipcani, Promo-LEX până în prezent nu a primit răspuns. Nenumăratele convorbiri telefonice purtate cu polițiștii de post Casap Ion și Pungă Ion s-au redus la faptul că fostul soţ nu are unde pleca și ei nu știu ce să facă. Au mai declarat că nu au cum să o ajute pe dna X și că nu doar ea suferă de violență.

Doamna Y din mun. Chişinău, suferă de violenţă în familie din partea fostului soţ de mai mulţi ani. Plângerile dnei Y adresate poliției sect. Râşcani în care ea cere protecție și stoparea violenței aplicate față de ea de fostul soţ, au rămas fără răspuns. Acesta era luat la sectorul de poliţie pentru o oră, după care se întorcea şi o bătea şi mai crunt pe dna Y. În luna iunie Doamna Y s-a adresat după ajutor Asociaţiei Promo-LEX, care la 30 iunie 2010 obţine o ordonanţă de protecţie pentru dna Y. Prin această ordonanță, fostul soţ este obligat să părăsească locuința, să nu aplice față de ea violență psihologică, economică și în special fizică.

Nenumăratele plângeri ale dnei Y în adresa colaboratorilor de poliţie prin care solicită asigurarea executării ordonanţei de protecţie de către fostul soţ, s-au soldat cu zero efort. Ba mai mult, poliţistul Ion Ţâra de la CPs Râşcani a încercat să o convingă că de fapt termenul de 3 luni este dat pentru ca fostul soţ să se pregătească de plecare, iar un alt colaborator de poliţie a sfătuit-o să arunce această ordonanţă de protecţie.

În ambele cazuri, ordonanţa de protecţie nu este executată, în pofida faptului că victimele suferă în continuare violenţă psihică şi fizică. La multiplele sesizări ale victimelor şi ale Asociaţiei Promo-LEX, colaboratorii de poliţie de la CPr Ocniţa şi CPs Râşcani, refuză să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, invocând nişte motive formale. Prin inacţiunile colaboratorilor de poliţie se neagă drepturile victimelor violenţei în familie, prevederile Legii privind combaterea şi prevenirea violenţei în familie devin o literă moartă, iar mecanismul de protecţie instituit de către acesta, total ineficient.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să o contactați pe Doina Ioana Străisteanu, Jurist și Expert în Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX, tel. 211- 622, e-mail distraisteanu@dis.md, www.dis.md