Nume
Parola
Vizualizări: 3454
Buletin IDIS: Autorităţile moldovene ar putea considera ridicarea acceptării anterioare de sprijin aderării Rusiei la OMC până când situaţia cu exporturile de vin este rezolvată
3 August 2010 — Autorităţile moldovene ar putea considera ridicarea acceptării anterioare de sprijin aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMS) până când situaţia cu exporturile de vin este rezolvată şi pierderile survenite producătorilor moldoveni sunt plătite pe deplin. Asta fiindcă Federaţia Rusă nu a respectat minima condiţie de renunţa la „embargouri de vin”, asumată în 2007 în schimbul sprijinului formal al Republicii Moldova pentru accederea sa în OMS. Până la urmă, sancţiunile justificate nu fac decât să strice tot mai mult planurile Rusiei de a rămâne atractivă pentru statele ce fac parte din spaţiul CSI.

Stoparea livrărilor de vin reprezintă o acţiune provocatoare, care nu are nimic în comun cu calitatea vinurilor moldoveneşti. Dacă în 2006 embargoul de vin a fost impus din cauza Misiunii UE de Asistenţă la Frontiera moldo-ucraineană, atunci în 2010 Rusia a fost extrem de nervoasă când autorităţile moldovene au refuzat să participe la parada militară din Moscova cu ocazia de 9 Mai, urmat de declararea oficială a datei de 28 iunie 1940 drept zi de doliu naţional în memoria celor ucişi de regimul sovietic. În acelaşi timp, acelaşi decret a solicitat Rusiei să-şi retragă imediat armata şi militarii din Transnistria.

Cu toate acestea, riscurile sunt grave, având în vedere că industria vinurilor în Moldova este încă cel mai important domeniu al economiei naţionale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. Iată de ce Guvernul Moldovei trebuie să facă toate eforturile necesare pentru a se extinde pe alte pieţe civilizate, unde produsele moldoveneşti, inclusiv vinul şi coniacul, pot fi tratate cu încredere şi respect. De asemenea, autorităţile trebuie să ia în consideraţie companiile din UE care pot certifica la standarde internaţionale produsele exportate, având astfel muniţii serioase împotriva acuzaţiilor care se trag din campanii politice. Mai ales în contextul referendumului pentru modificarea Constituţiei şi alegerilor parlamentare anticipate din toamnă.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a opta ediţii ale Buletinului de politică externă, produs de IDIS „Viitorul”. Tema acestui număr poartă genericul „Războiul vinului a sosit în prag – nimic nou pentru Rusia, doar business”. Analiza a fost scrisă de expertul politic Dan Amonte.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană. Buletinul apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova şi al the National Endowment for Democracy (NED).

Pentru abonare, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.