Nume
Parola
Vizualizări: 5008
Un comitet va coordona politicile în sistemul de sănătate mintală
Chişinău, 2 August 2010 — Ministerul Sănătăţii a dispus crearea unui Comitet de Coordonare în domeniul Sănătăţii Mintale, structură din care fac parte responsabili din cadrul câtorva ministere, instituţii internaţionale şi exponenţi ai societăţii civile.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, Comitetul nou creat va coordona procesele politice şi de reglementare în sănătatea mintală la nivel naţional şi se va implica în revizuirea proiectelor de documente politice intersectoriale în curs de elaborare pentru dezvoltarea sistemului de sănătate mintală.

Comitetul de Coordonare în domeniul Sănătăţii Mintale va susţine procesul de dezvoltare a serviciilor spitaliceşti de sănătate mintală şi va sprijini procesul de dezvoltare a serviciilor alternative bazate pe principiul comunitar.

Comitetul respectiv va monitoriza şi evalua trimestrial situaţia din domeniul sănătăţii mintale.

Din Comitet fac parte 12 persoane din diverse instituţii de stat, neguvernamentale şi instituţii internaţionale. Sectorul asociativ este reprezentat de Jana Chihai, preşedinta Asociaţiei SOMATO, iar instituţiile internaţionale de Larisa Boderscova (OMS Moldova) şi Angela Ghileţchi (Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Moldova).

Comitetul de Coordonare în domeniul Sănătăţii Mintale a fost creat printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, la 26 iulie.

Sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova presupune: asistenţa psihiatrică spitalicească formară din două spitale de psihiatrie (Bălţi şi Chişinău); serviciul extraspitalicesc (cabinete ale medicilor psihiatri pentru adulţi şi copii); patru centre comunitare şi patru internate psihoneurologice.