Nume
Parola
Vizualizări: 3153
Realitatea Economica nr. 14 - Moldova intră într-o perioadă de turbulenţă electorală
28 Iulie 2010 — Centrul Analitic Independent Expert-Grup invită reprezentanţii mass-media la lansarea numărului 14 a publicaţiei Realitatea Economică. Realitatea Economică este singura publicaţie lunară de analize economice ce identifică cele mai importante schimbări economice şi politice.

Evenimentul va avea loc la data de 29 iulie 2010, ora 10:00, în sala de conferinţe din incinta agenţiei de presă Infotag (str. Kogălniceanu, 76).

În ediţia curentă, autorii acordă o importanţă deosebită capitolului Guvernare, în care se menţionează că odată cu anunţarea referendumului constituţional, Moldova intră într-o perioadă de turbulenţă electorală care se va întinde nu doar întreaga toamna, dar şi dincolo de acest anotimp. Există toate şansele că viitoarea guvernare va fi din nou una de coaliţie, iar crearea guvernelor de coaliţie în Moldova nu a fost niciodată un exerciţiu lejer. Tot aici vor fi prezentat şi discutat caracterul pestriţ al Alianţei care până la urmă a avut efecte nefaste şi pe plan extern.

Dincolo de dinamica pozitivă a comerţului extern, rămân aceleaşi vechi întrebări vizavi de competitivitatea exporturilor moldoveneşti şi sustenabilitatea creşterii actuale. Potrivit experţilor, creşterea exporturilor moldoveneşti nu reprezintă nimic deosebit dintr-o perspectiva globală sau regională. Tot la capitolul Comerţ Extern va fi discutat rolul ratei de schimb a monedei naţionale în susţinerea exporturilor, exporturile pe piaţa din Federaţia Rusă şi România.

La capitolul Preţuri, analiştii economici constat că caracterul monetar al inflației este determinat, în special, de creșterea banilor în circulație (M0), ritmul anual de creștere a căruia depășește esențial celelalte agregate monetare. Cauza constă în diminuarea costurilor de oportunitate a păstrării banilor cash în urma diminuării ratelor depozitele bancare și altor instrumente financiare, ceea ce le fac mai puțin atractive pentru populație și agenții economici și, în final, stimulează consumul.

Concluzii şi prognoze nu mai puţin importante din sectoarele Servicii, Construcţii şi Investiţii vor fi discutate în cadrul evenimentului.

Pentru mai multe detalii contactaţi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, tel.: 929994, victor@expert-grup.org