Nume
Parola
Vizualizări: 1322
Companii din Moldova devin mai competitive
Chişinău, 9 Iulie 2010 — În perioada ianuarie - iunie 2010, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivităţii", 5 companii autohtone (Carisma M SRL, Armir SRL, Ecofin-Consult-Evaluare SRL, Universitatea de Studii Europene, Chişla Nouă SRL) au fost certificate conform standardelor internaţionale de management al calităţii ISO şi HACCP, fiindu-le rambursate 50% din cheltuielile pentru consultanţă şi certificare, iar alte 25 de companii au beneficiat de returnarea a jumătate din cheltuielile pentru auditul de supraveghere a menţinerii standardelor respective. Suma totală rambursată întreprinderilor a constituit 547 mii de lei.

Agenţii economici ce au beneficiat de oportunităţile proiectului în prima jumătate a anului curent, implementând standardele internaţionale de calitate, îşi desfăşoară activitatea în sectoarele: prestări servicii, industria alimentară, fabricarea încălţămintei, fabricarea mobilei.

Conform directorului Departamentului Economie al CCI a Moldovei, Sergiu Harea, scopul proiectului „Ameliorarea Competitivităţii" este de a consolida competitivitatea companiilor din Moldova, a majora exportul şi a asigura poziţia întreprinderilor pe piaţa locală prin îmbunătăţirea calităţii produselor şi a serviciilor. „Implementând standardele internaţionale de calitate, agenţii economici au obţinut mai multe beneficii, precum managementul modern în cadrul companiei, posibilitatea de promovare a mărfurilor pe pieţele externe, şi-au sporit competitivitatea", a spus sursa citată.

Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii" se desfăşoară pe parcursul anilor 2007-2011. Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei este administrator al schemei de grant al proiectului, informând întreprinzătorii despre condiţiile de participare la proiect, oferind asistenţă în completarea dosarelor etc.

Anul trecut, cu suportul proiectului respectiv, circa 120 de întreprinderi au obţinut certificate în domeniul sistemelor de management al calităţii.
Până la finele anului curent se preconizează să fie returnate cheltuielile pentru consultanţă şi certificare la încă 30 de companii.
www.chamber.md