Nume
Parola
Vizualizări: 3906
Noul Secretar General Amnesty International cheamă guvernele să respecte drepturile omului celor mai vulenrabile pături sociale
Londra, 1 Iulie 2010 — stăzi Salil Shetty şi-a început activitatea în funcţia de Secretar General al Amnesty International. El a promis să facă tot ce îi stă în putinţă pentru ca guvernele din întreaga lume să respecte drepturile celor mai sărace şi vulnerabile pături sociale.

„Pentru mine e o onoare să stau în fruntea unei mişcări care luptă împotriva represiunilor şi a injustiţiei,” a declarat Salil Shetty. ”Alături de problemele tradiţionale din domeniul drepturilor omului, lumea s-a ciocnit cu un nou şir de provocări, iar Amnesty International, trebuie să-şi menţină rolul principalului luptător împotriva încălcării drepturilor omului.”

Expert în domeniul drepturilor omului precum şi prevenirea şi eradicarea sărăciei, Salil Shetty, a subliniat necesitatea ca guvernele lumii să pună accent pe respectarea drepturilor omului în toate acţiunile acestora ce au legătură cu eradicarea sărăciei. În septembrie, liderii mondiali se vor întruni la Cartierul General al Naţiunilor Unite de la New York pentru a examina rezultatele Obiectivelor pentru Dezvoltarea Mileniului – iniţiativa mondială a ONU pentru lupta împotriva sărăciei.

Salil Shetty a lăudat devotamentul celor 2,8 milioane de activişti Amnesty International care luptă pentru drepturile omului în întreaga lume.

“Peste tot unde călătoresc, Amnesty International se bucură de un profund respect datorită membrilor ei energici, calităţii înalte a cercetărilor şi campaniilor incisive şi efective”, a declarat Salil Shetty. „Solidaritatea şi mobilizarea simpatizanţilor noştri, combinate cu o activitate profesionistă de cercetare dau impuls unei forţe uriaşe care permite realizarea schimbărilor, fapt dovedit de Amnesty pe parcursul deceniilor.”

Povestind despre priorităţile pe durata mandatului său, Salil Shetty a spus că intenţionează să se bazeze pe punctele forte ale Amnesty. El a subliniat necesitatea atragerii la răspundere a persoanelor vinovate de încălcarea drepturilor omului.

Printre alte activităţi el a menţionat lupta împotriva detenţiilor ilegale, abolirea pedepsei capitale, oprirea discriminării şi apărarea drepturilor migranţilor.

Noul Secretar General a subliniat indivizibilitatea tuturor drepturilor omului şi a declarat că e necesar de a găsi noi modalităţi de a lega într-un sistem unificat drepturile economice, sociale şi culturale, alături de cele civile şi politice.

În ultimii şase ani Salil Shetty a fost Directorul programului ONU pentru Dezvoltarea Mileniului. Această campanie e îndreptată spre eradicarea sărăciei şi cheamă guvernele să-şi asume responsabilitatea pentru lupta împotriva foametei, bolilor şi a analfabetismului. Pe durata mandatului în programul ONU, Shetty a câştigat încrederea şi suportul asociaţiilor religioase, societăţii civile, mass-mediei, sectorului privat şi autorităţilor locale.


Document public


Notă către editori

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să îl contactaţi pe Tom Mackey la Oficiul de Presă al Amnesty International: +44 207 413 5810 tom.mackey@amnesty.org

Amnesty International este o mişcare mondială a celor peste 2,8 de milioane de activişti voluntari ce luptă în 159 de state şi teritorii pentru drepturile omului. Scopul nostru este de a oferi fiecărei persoane oportunitatea de a se bucura de drepturile consfinţite în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în alte legi recunoscute la nivel mondial. Amnesty International nu este dependentă de vreun guvern, ideologie politică sau învăţăturile unei religii şi e finanţată doar din donaţiile membrilor şi din donaţii publice.

Reprezentanţa Amnesty International în Republica Moldova:

Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. +373 22 83 58 08, Tel./fax +373 22 22 99 66.
Email: info@amnesty.md

Site-ul Amnesty International Moldova: www.amnesty.md