Nume
Parola
Vizualizări: 1694
Medierea şi arbitrajul le oferă părţilor aflate în conflict posibilitatea să rămână buni parteneri de afaceri
Chişinău, 4 Iunie 2010 — „Medierea şi arbitrajul le oferă părţilor aflate în conflict posibilitatea să rămână buni parteneri de afaceri. Deşi Legea cu privire la mediere a intrat în vigoare în iulie 2008, cu părere de rău, aceasta încă nu este valorificată pe deplin", a afirmat preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Dumitru Postovan, la 4 iunie curent, la deschiderea seminarului „Medierea - modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor comerciale".

Sursa citată consideră că, agenţii economici trebuie să aibă posibilitatea să aleagă între metodele tradiţionale şi cele alternative, atunci când se confruntă cu un litigiu comercial. „În practica internaţională se utilizează cu succes mai multe tipuri de metode alternative procesului de judecată prin care se soluţionează conflicte, fără a implica instanţele de stat. Serviciile juridice ale întreprinderilor din Moldova trebuie să cunoască aceste modalităţi, deoarece ele oferă posibilitatea menţinerii relaţiilor de colaborare dintre părţile aflate în conflict. Acest fapt este foarte important, pentru că nu este uşor să-ţi găseşti alţi parteneri de afaceri, în care să poţi avea încredere", a accentuat Dumitru Postovan.

În acelaşi context, trainerul Lilia Gribincea, avocat, mediator, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a Moldovei, a salutat interesul participanţilor faţă de seminar, accentuând oportunitatea organizării acestuia. „În Republica Moldova, comparativ cu alte state, Legea referitor la mediere este, relativ, nouă, de aceea mi-am propus ca scop să informez participanţii cu avantajele oferite de mediere".

Menţionăm că seminarul „Medierea - modalitate alternativă de soluţionare a litigiilor comerciale" este organizat, în premieră, de către Centrul de Formare Continuă al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei. La el iau parte reprezentanţi ai 6 companii din diferite domenii de activitate.

Potrivit Victoriei Cotici, şefă a Centrului de Formare Continuă, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei are o vastă experienţă în acest sens, pe lângă CCI activând Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. "Specialiştii de aici au fost cei care au contribuit la elaborarea cadrului juridic referitor la mijloacele alternative de soluţionare a litigiilor comerciale. Atunci când fost elaborat conceptul noului seminar, trainerii au urmărit să îmbine teoria cu practica, utilizând soluţii din experienţa internaţională, dar şi practica judiciară referitoare la mediere", a spus Victoria Cotici.

Participanţii la seminar au fost interesaţi de cadrul juridic referitor la mediere, procesul de mediere şi desfăşurarea acestuia, drepturile şi obligaţiile părţilor etc.

Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate. (art.2(1) şi art.3 din Legea nr. 134-XVI din 14 iunie 2007 cu privire la mediere).
www.chamber.md