Nume
Parola
Vizualizări: 1532
Relaţiile de colaborare camerală moldo-ucrainenă abordate în cadrul Congresului CCI a Ucrainei
Chişinău, 27 Mai 2010 — Colaborarea Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei cu cea a Ucrainei este intensă, contribuind la dinamizarea schimburilor comerciale dintre ţările noastre, a menţionat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, în cadrul Congresului Camerei de Comerţ şi Industrie a Ucrainei, care are loc la 27 mai 2010, la Kiev.

În alocuţiunea sa, Preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a accentuat faptul că, CCI a Moldovei are semnate 22 de acorduri de colaborare cu instituţii camerale regionale din Ucraina. „Avem o cooperare intensă cu camerele din Cernăuţi, Odesa, Kirovograd etc. Organizăm împreună vizite de afaceri, expoziţii, facem schimb de informaţii şi experienţă, primim oferte comerciale. Astfel, le oferim întreprinzătorilor noi oportunităţi pentru dezvoltarea afacerilor, promovăm produsele şi serviciile agenţilor economici din ambele state. Destul de dinamică este colaborarea noastră şi în cadrul Consiliului Conducătorilor Camerelor de Comerţ din ţările CSI, creat în 2002. Acordurile de parteneriat încheiate prin intermediul acestuia se referă la susţinerea celor mai importante ramuri ale economiei".

La Congresul CCI a Ucrainei au participat factori de decizie din Ucraina, membrii Consiliului CCI a Ucrainei, conducătorii camerelor de comerţ regionale din Ucraina, parteneri de peste hotare şi agenţi economici. Ei au luat cunoştinţă cu rezultatele activităţii CCI a Ucrainei în perioada 2005-2009, au discutat problemele cu care se confruntă mediul de afaceri şi modalităţile de cooperare internaţională. Ordinea de zi a Congresului a mai prevăzut trasarea direcţiilor prioritare de activitate ale CCI a Ucrainei şi camerelor regionale pentru anii 2010-2012, şi alegerea noilor membri ai Consiliului.
Conform datelor statistice, pe parcursul primelor trei luni ale anului curent, exportul Moldovei în Ucraina a constituit 19,1 mln. USD, cu 34,6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie-martie 2010, ţara noastră a importat din Ucraina mărfuri în valoare de 92,3 mln. USD, cu 6,9% mai mult comparativ cu primele trei luni ale anului 2009.
www.chamber.md