Nume
Parola
Vizualizări: 3379
Reformele trebuie să fie pentru oameni și nu pentru guvernare
Chișinău, 24 Mai 2010 — Reformele trebuie să fie pentru oameni și nu pentru guvernare, susține președintele Partidului Democrat Marian Lupu. În context, poziția PDM este că noul cod nu trebuie să prevadă majorarea numprului de elevi din clase, iar optimizarea numărului de școli nu poate să conducă la disponibilizarea cadrelor didactice.
La o întâlnire cu alegătorii din raionul Briceni, Președintele PDM a anunțat că în curând profesorii vor primi cele 30 de milioane de lei înghețate anterior, destinate pentru majorarea salariilor.
Întrebat despre reformele din medicină, Marian Lupu a declarat că optează pentru individualizarea poliței de asigurare medicală. În particular PDM optează pentru ca o pătrime din costul poliței să fie depozitat într-un cont de acumulare. Persoanele asigurare, în acest fel, vor dispune suplimentar la serviciile asigurate, de niște bani pe care îi vor putea utiliza, la nevoie, pentru compensarea unor tratamente care nu intră în minimul garantat de stat, sau pentru procureare de medicamente.
Sistemul de pensionare a fost un alt subiect abordat de alegători. Oamenii au salutat inițiativa PDM de echilibrare a sistemului de pensionare din țară, prin reducerea pensiilor deputaților, ajustând-o la nivelul mediu pe țară. Președintele PDM a spus că numai așa guvernanții pot simți pe propria piele efectele guvernării și a menționat că inițiativa mai implică și interdicția pentru demnitari de obligația de a alege între pensie și salariu. Marian Lupu a precizat că reducerea pensiei unui deputat asigură dublarea plăților pentru șapte pensionari. Proiectul de lege, în pofida rezistenței din partea unor parlamentari, a fost votat în prima lectură.
Referindu-se la sistemul de pensionare în general, președintele PDM a menționat că nu se pune problema majorării vârstei de pensionare. Totodată el a spus că nici micșorarea acesteia nu este posibilă în condițiile în care în Moldova la un angajat revin trei pensionari. Soluția pentru această situație este, în opinia lui Marian Lupu, atragerea investițiilor străine, respectiv, deschiderea mai multor locuri de muncă.
În acest context, Președintele PDM a anunțat oamenii despre un nou proiect al partidului, de această dată pentru susținerea studenților. Conform documentului, studenții ar urma să fie scutiți de plata impozitelor. Acest lucru, potrivit calculelor echipei PDM, ar trebui să ducă la încurajarea angajatorilor să opteze pentru tineri.
Amintim că duminică președintele PDM a avut o întâlnire cu alegătorii în raionul Briceni. La întrunire au participat cca 600 de oameni din 28 de localități din zonă.