Nume
Parola
Vizualizări: 3405
Cele două tentative de alegere a președintelui țării au eșuat din cauza insistențelor comuniștilor și a unor colegi din Alianță
Chișinău, 24 Mai 2010 — Cele două tentative de alegere a președintelui țării au eșuat din cauza insistențelor comuniștilor și a unor colegi din Alianță, a declarat președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, la o întâlnire cu alegătorii organizată duminică în Corjăuți, Briceni.

Marian Lupu a declarat că în pofida invitațiilor, Partidul Democrat nu a acceptat o alianță cu PCRM pe motiv că aceștia i-ar fi cerut cedarea tuturor funcțiilor importante din stat, în schimbul postului de președinte.

Întrebat despre disensiunile din interiorul Alianței pentru Integrare Europeană, Marian Lupu a spus că Alianța este o entitate stabilă și așa va rămâne până la alegeri. Referindu-se la acțiunile care urmează să fie întreprinse de PDM, Marian Lupu a spus că partidul nu va participa la bloc la scrutin. El a spus că la următoarele alegeri democrații vor obține cel puțin un număr dublu de mandate în Parlament, lucru probat și de sondaje care indică o creștere a popularității Partidului Democrat.

Oamenii l-au mai întrebat pe Marian Lupu cum înțelege PDM reforma constituțională. Răspunsul a fost că ”regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului”. Lupu a subliniat că poziția democraților este că în toamnă trebuie organizate alegeri pentru parlament. Totodată, PDM optează pentru alegerea președintelui prin vot direct, lucru susținut și de cetățenii țării. O soluție în acest sens ar putea fi cea susținută și de Comisia de la Veneția, care prevede două tururi de scrutin în Parlament, iar în cazul eșecului- alegerea directă a șefului statului de către cetățeni. Singura problemă în implementarea acestui nou sistem este refuzul PCRM de a-l susține. Totuși, Președintele PDM a spus că în prezent pe marginea acestui subiect sunt purtate negocieri.

La întâlnirea lui Marian Lupu cu alegătorii au participat cca 600 de oameni din 28 de localități din zonă.