Nume
Parola
Vizualizări: 1294
Întreprinzători din China şi Moldova s-au întrunit la CCI
Chişinău, 18 Mai 2010 — La 17 mai curent, o delegaţie oficială din Provincia Jilin, China, a avut o întrevedere cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei şi cu agenţi economici autohtoni, în vederea stabilirii parteneriatelor de afaceri.
Oaspeţii chinezi au fost întâlniţi la Cameră de către vicepreşedintele CCI a Moldovei, Tudor Olaru, care a salutat interesul oamenilor de afaceri din China faţă de Moldova. „Deoarece schimburile comerciale dintre ţările noastre sunt modeste, sper ca întrevederea de astăzi să contribuie la intensificarea acestora. În pofida crizei economice internaţionale, China are o economie puternică. Experienţa chineză în acest sens cred că va fi utilă pentru întreprinzătorii din Moldova.”
La rândul său, conducătorul delegaţiei chineze, Li Tie, Director General al Departamentului de Cooperare Economică şi Tehnologică din Provincia Jilin, a menţionat, că scopul vizitei de lucru în Moldova este familiarizarea mediului de afaceri cu oportunităţile investiţionale din ambele state. „Printre principalele ramuri economice ale Provinciei Jilin sunt industria constructoare de maşini, industria chimică, producerea şi prelucrarea cerealelor etc. Pentru a cunoaşte mai bine provincia noastră, invităm agenţii economici din Moldova să participe la ediţia a VI-a a Târgului Investiţional al Ţărilor din Asia de Nord-Est, care va avea loc în perioada 2-6 septembrie, curent, precum şi la alte evenimente din ţara noastră.”

Din componenţa delegaţiei chineze au făcut parte fac parte companii ce activează în domeniile: construcţii, comerţ, prelucrarea deşeurilor, care au avut întrevederi bilaterale cu întreprinzători din Moldova.
Prezent la eveniment, Ion Balan, reprezentant al unei companii de construcţii, a afirmat că este interesat de colaborarea cu parteneri chinezi în vederea fondării unei întreprinderi mixte. „Împreună am putea realiza proiecte pentru construcţia şi reparaţia drumurilor, acesta fiind un domeniu prioritar în care se pot face investiţii”.
Conform datelor statistice, în perioada ianuarie-martie 2010, în Republica Moldova au fost importate mărfuri din China în valoare de 64,1 milioane USD, cu 27,5% mai mult în raport cu perioada similară a anului 2009. În primele 3 luni ale anului 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în China mărfuri în sumă de 320 mii USD, înregistrând o creştere de 2,2 ori în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2009.
www.chamber.md