Nume
Parola
Vizualizări: 3686
Partidul Democrat vine în susținerea profesorilor
13 Mai 2010 — Educația este o prioritate pentru orice națiune care se respectă. Suntem obligați să tratăm cu toată seriozitatea sistemul educațional din țară. Aceasta implică inevitabil și remunerarea adecvată a profesorilor. Chiar dacă recent salariile cadrelor didactice au crescut cu 24 la sută, acest lucru nu a adus un plus de bunastare pedagogilor. La finele anului trecut au fost sistate, pe perioada vacanțelor, adaosurile pe care profesorii le primeau la salariu, inclusiv pentru controlul caietelor, diriginție, grad didactic, etc. Costul acestei decizii este de cca 32 mln lei. În același timp, prețul plătit este mult mai mare. Ținând cont de mărimea salariilor existente în domeniu, dar și de volumul de lucru pe care pedagogii îl efectuează în perioada vacanțelor, cerem anularea hotărârii Guvernului de sistare a plăților respective. Mai ales că bani pentru achitarea acestor plăți au fost prevăzuți în bugetul de stat.

În aceiași ordine de idei, cerem revizuirea deciziei de optimizare a cheltuielilor din educație din contul profesorilor și a calității studiilor. PDM consideră inoportună comasarea claselor cu un număr modest de elevi, pe motiv că acest lucru va duce la degradarea procesului de învățământ, în condițiile în care inclusiv în centrele raionale, de multe ori, numărul elevilor din clasă este sub 20 de persoane. Totodată, comasarea a două clase de acest fel va duce la crearea unor grupuri de peste 35 de elevi, atunci când în mod normal numărul acestora nu trebuie să depășească 25 de oameni. O altă consecință este disponibilizarea profesorilor, în urma reducerii numărului de ore. Credem că în condițiile în care se atestă un deficit de cadre calificate o asemenea atitudine în raport cu pedagogii este un lux nepermis.

De asemenea, PDM crede că ar fi oportună revizuirea modului de desfășurare a examenelor de bacalaureat. În particular, cerem anularea prevederilor care vizează condițiile de testare. La această oră, Ministerul permite susținerea BAC-ului în liceu numai în cazul în care numărul elevilor este de 40 pentru școlile rurale și 100 - pentru cele urbane. În caz contrar, liceenii sunt invitați la Centrele de bacalaureat. Totodată, există multe licee în care numărul elevilor se apropie de cel prevăzut de Minister, iar condițiile existente permit buna desfășurare a examenelor. Practica anilor precedenți ne-a demonstrat că tinerii sunt supuși unui grad de stress mai mic în timpul examenilor, atunci când se află în instituția care le este familiară. Luând în calcul aceste realități, PDM cheamă Ministerul Educației să adopte o politică mai flexibilă în raport cu liceele, examinând fiecare caz în parte. Obligația morală a autorităților este să creeze condiții optime pentru evaluarea corectă a tinerilor.