Nume
Parola
Vizualizări: 3493
Declarația PDM În legătură cu amenințările la adresa candidaților PDM la alegerile locale noi
12 Mai 2010 — Candidații Partidului Democrat din Moldova participă la alegerile locale noi care vor avea loc la 16 mai 2010. Aceste alegeri, în pofida caracterului local, au o importanță primordială, fiind interpretate ca o repetiție în ajunul campaniei electorale pentru scrutinul local general din 2011.
În legătură cu aceasta suntem îngrijorați de metodele și maniera de lupta electorală la care apelează unii candidați la funcția de primar. Aceștia sfidează, în opinia noastră, nu numai normele democratice de concurență loială, dar și legea.

În mai multe localități, candidații PDM au fost supuși amenințărilor din partea concurenților, iar uneori și persecuțiilor din partea reprezentanților structurilor de forță. Este relevant în acest sens cazul din satul Șestaci, Șoldănești. În noaptea din 5 spre 6 mai, pe la 3 dimineața, la candidatul PDM la funcția de primar, Iacob Guja, au venit cu un microbuz plin de ”susținători”, contracandidatul acestuia Petr Cernalevschii însoțit de persoana lui de încredere Ion Munteanu. Aflați în stare de ebrietate, cei doi l-au trezit pe Iacob Guja și într-o formă ultimativă i-au cerut să meargă cu ei ”acolo de unde nimeni nu se mai întoarce”. În dorința de a-și proteja membrii familiei, Guja a urcat în microbuz. Când a văzut însă că escorta sa este în stare de ebrietate avansată și că integritatea sa fizică este în pericol, Guja a fost nevoit să sară din mers din mașină.

Petru Cernalevschii cu prietenii săi nu s-au oprit, însă, aici. Ei s-au întors după Guja, cerându-i ultimativ să renunțe la scrutinul din 16 mai. Pentru protecția personală, dar și a familiei, domnul Guja a fost nevoit să ceară ajutorul poliției. La moment procuratura investighează acest caz.
PDM califică acest incident, precum și alte cazuri similare, drept o tentativă de compromitere a caracterului liber, democrat și transparent al alegerilor locale noi. În aceste condiții nu putem vorbi despre o concurență onestă.
Poziția fermă a PDM este că toți candidații care înțeleg competiția electorală de o manieră antidemocratică, de intimidare și ilegală nu pot continua cursa electorală. Acești oameni nu au dreptul moral să ocupe funcția de primar. Această afirmație este valabilă pentru Petru Cernalevschii, care în dorința de a neutraliza concurența a depășit orice limită.
Partidul Democrat din Moldova se adresează Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale să de-a o apreciere comportamentului lui Cernalevschi și să-l elimine din cursa electorală.

PDM cheamă toți candidații să respecte Legea și normele democratice. Nici un caz de încălcare a principiilor unor alegeri libere și corecte nu va fi ignorat de PDM, care va contesta fiecare rezultat obținut în urma persecuțiilor și a intimidărilor la adresa concurenților electorali.