Nume
Parola
Vizualizări: 3186
Vocea Moldovei la Conferinţa Mondială consacrată combaterii muncii copilului, de la Haga, Olanda
Haga – Chişinău, 12 Mai 2010 — „IMPLICAREA COPIILOR ÎN MUNCI GRELE ŞI PERICULOASE ADUCE MAI MULTE PIERDERI DECÂT BENEFICII”.

Vocea Moldovei în sprijinul efortului global de eliminare, până în anul 2016, a formelor grave ale muncii copilului s-a făcut auzită la Conferinţa Mondială consacrată combaterii muncii copilului, ce s-a desfăşurat la Haga, Olanda, la 10 şi 11 mai, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO).

Un discurs în cadrul Conferinţei Mondiale a fost rostit de Eugenia Ganea, Coordonator al unei iniţiative de combatere a muncii copilului în agricultura Moldovei, promovată, începând cu anul 2005, de Federaţia Naţională Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA). Experienţa şi bunele practici ale Moldovei, realizate în domeniul prevenirii şi combaterii muncii copilului, au fost prezentate astfel în cadrul sesiunii semi-plenare, axată pe acţiunea tripartită a patronatelor, sindicatelor şi guvernelor şi nevoia alianţelor şi dialogului social în eforturile de eliminare a muncii copilului.

„Implicarea copiilor în munci grele şi periculoase aduce mai multe pierderi decât beneficii. Iar patronii şi organizaţiile lor joacă un rol important în combaterea formelor grave ale muncii copilului – şi ştim aceasta din propria noastră experienţă”, a afirmat, la Conferinţa Mondială de la Haga, Eugenia Ganea, coordonatorul proiectului FNPAIA „Combaterea muncii copilului în agricultura Moldovei”, care este realizat cu asistenţa tehnică a Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Patronatele (ILO ACT/EMP).

Vorbind despre acţiunea tripartită, Eugenia Ganea a remarcat: „În eforturile de combatere a muncii copilului, patronatele din agricultură au un dialog constructiv cu sindicatele şi Guvernul Moldovei, care susţin această iniţiativă”.

Conferinţa Mondială de la Haga, ce a reunit 380 de delegaţi din 80 de ţări, inclusiv din Republica Moldova, a solicitat „re-dinamizarea” acţiunilor de combatere a muncii copilului, pentru ca ţările lumii să poată realiza, în ciuda crizei economice, obiectivul de eliminare a celor mai grave forme ale muncii copilului către anul 2016. Noul Raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, intitulat „Accelerarea acţiunilor împotriva muncii copilului” şi lansat în debutul Conferinţei Mondiale, constată că un număr alarmant de mare de copii – 115 milioane – sunt expuşi la munci periculoase.

Cu ocazia lansării Raportului, Kari Tapiola, Director Executiv ILO, a afirmat: „Recesiunea economică nu poate fi o scuză pentru micşorarea ambiţiilor şi pentru lipsa de acţiune”.

În finalul Conferinţei, în prezenţa Majestăţii Sale Regina Beatrix a Olandei, câţiva copii, care au fost în trecut implicaţi în munci grele şi periculoase, şi-au povestit istoriile, înainte de acceptarea de către participanţi a documentului final al reuniunii.

Documentul final, intitulat „Foaia de parcurs pentru eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului până în anul 2016”, solicită guvernelor, partenerilor sociali şi organizaţiilor societăţii civile o „extindere reală” a eforturilor globale, inclusiv prin cooperare internaţională.

Pagina Web a Conferinţei Mondiale Consacrată combaterii muncii copilului, 10-11 mai 2010, Haga, Olanda: http://www.childlabourconference2010.com/

Partener în comunicare:
URMA ta
urma.ta@gmail.com