Nume
Parola
Vizualizări: 2797
Suicidul copiilor în discuţia Comisiei Parlamentare
Chişinău, 6 Mai 2010 — Recentele cazuri de suicid ale unor copii şi adolescenţi din Moldova au fost puse în discuţie în cadrul şedinţei din această săptămână a Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, prezidată de deputata Liliana Palihovici.

Comisia Parlamentară Protecţie Socială, Sănătate şi Familie s-a reunit după cele câteva cazuri de sinucidere ale unor copii şi tineri, inclusiv a adolescentului de 13 ani din raionul Drochia, pentru a găsi cauzele fenomenului şi a identifica măsurile de prevenire a unor asemenea situaţii tragice.

Preşedinta Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, Liliana Palihovici, a afirmat că „suicidul este un fenomen care are cauze complexe şi, înainte de a lua decizii şi a realiza măsuri, este nevoie să studiem atent situaţia, inclusiv în domeniul abuzului şi violenţei asupra copilului”.

Nota informativă a Ministerului Afacerilor Interne, prezentată în cadrul şedinţei, cu privire la cazurile de violenţă, abuz sexual şi suicid în rândurile copiilor constată o creştere de două ori a numărului de sinucideri printre copii – de la 16 în anul 2007 la 32 în 2009. Datele relevă, de asemenea, că pe parcursul anului 2009 au fost înregistrate 459 de infracţiuni în care copiii au fost victime, dintre care în 109 cazuri au fost iniţiate cauze penale privind infracţiunile de gen sexual.

Comisia Parlamentară Protecţie Socială, Sănătate şi Familie a solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului de Interne rapoarte şi analize complexe privind violenţa, abuzul şi suicidul în rândurile copiilor şi adolescenţilor din Moldova. În acelaşi timp, Comisia solicită Guvernului introducerea în statele de personal ale instituţiilor şcolare a funcţiei de psiholog şcolar (social.) „Înţelegem că în ţară nu există un număr suficient de specialişti care să răspundă la această necesitate, dar situaţia este dramatică şi o soluţie poate fi implicarea studenţilor la psihologie din ultimul an universitar”, au afirmat deputaţii.

În acest context, Preşedinta Comisiei Parlamentare, Liliana Palihovici, a anunţat că va înainta o iniţiativă legislativă cu privire la statutul psihologului în Republica Moldova.