Nume
Parola
Vizualizări: 3572
Declarația PDM în legătură cu Ziua Mondială a Libertăţii Presei
3 Mai 2010 — Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Partidul Democrat din Moldova îi salută cordial pe toți reprezentanții mass-media. În intreaga lume, marcarea zilei de 3 mai contribuie la informarea opiniei publice în legatură cu violarea dreptului la libertatea de expresie, precum și la comemorarea curajului și a profesionalismului jurnaliștilor uciși, răniți și încarcerați, în timpul exercitării profesiei. Exemple regretabile de obstrucționare a activității reprezentanților mass-media atestăm și în Republica Moldova, PDM pronunțîndu-se de fiece dată în favoarea libertății jurnaliștilor de a-și exprima neîngrădit opiniile.

De la proclamarea independenței, Republica Moldova a realizat progrese importante pe calea democratizării societății, dar, în același timp, mai este supusă unor monitorizări critice asupra calității presei naționale. Presa națională trebuie să dispună de condiții care să-i permită existența din venituri proprii, din vînzări, abonamente și publicitate. În caz contrar riscăm perpetuarea la nesfîrșit a situației în care unele instituții se simt confortabil sub o guvernare și întîmpină dificultăți sub alta. Această practică trebuie curmată. Partidul Democrat din Moldova susține necesitatea creării de către stat a unor condiții optimale pentru activitatea instituțiilor media. În situația recesiunii economice mondiale, care a dus la diminuarea drastică a veniturilor din publicitate, PDM consideră necesar eliminarea impozitului de cinci la sută pentru publicitate și opinează că statul nu trebuie să-și rezolve problemele de ordin economic din contul presei.

Fără o presă liberă, capabilă să îşi manifeste corect şi eficient rolul social, Republica Moldova va avea în permanenţă perspectiva unui prezent şi viitor proiectat spre trecut. Libertatea presei şi libertatea de exprimare constituie graniţa între democraţie şi abuzul dictaturii, o graniţă care consolidează şi confirmă statul de drept.