Nume
Parola
Vizualizări: 4220
Studiu de fezabilitate în domeniul sănătăţii mintale
Bălţi, 27 Aprilie 2010 — Asociaţia SOMATO din Bălţi anunţă despre lansarea Studiului privind dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală.

Documentul este o „radiografie” a sistemului de sănătate mintală din Moldova. Acesta conţine recomandări în vederea optimizării acestuia.

În studiu se menţionează, printre altele, creşterea incidenţei şi prevalenţei prin tulburări mintale şi de comportament, şi factorii ce au condus la înrăutăţirea, în ultimii ani, a indicatorilor în domeniul sănătăţii mintale. Printre aceştia figurează numărul insuficient de specialişti în domeniul psihiatriei, micşorarea numărului de paturi destinate tratamentului în staţionare, numărul mic de servicii alternative de sănătate mintală la serviciile spitaliceşti tradiţionale.

Documentul elaborat se referă şi la nevoia dezvoltării şi reformării sistemului de sănătate mintală prin crearea unei reţele de centre comunitare, care să ofere suferinzilor servicii extraspitaliceşti. Studiul se axează şi pe problemele cu care se confruntă spitalele de psihiatrie, precum şi centrele comunitare de sănătate din Moldova existente.

Studiul conţine şi o privire asupra sistemului de sănătate mintală din optica beneficiarilor. În acest sens, au fost intervievaţi 101 pacienţi de la diferite instituţii de profil din ţară.

În cercetare se menţionează că domeniul sănătăţii mintale a devenit mai puţin atractiv pentru absolvenţii universităţii de medicină, factor ce determină îmbătrânirea contingentului de specialişti.

Una din recomandările autorilor Studiului este cea potrivit căreia este indicată crearea unui Centru Naţional de Sănătate Mintală, structură ce ar urma să îndeplinească funcţiile de organizare şi coordonare a sistemului de servicii pentru sănătate mintală.

Studiul de fezabilitate privind dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală a fost realizat în perioada 15 ianuarie-15 martie 2010, datele şi informaţiile fiind colectate în municipiile Chişinău, Bălţi, raioanele Drochia, Cimişlia, Orhei, Ungheni, Cantemir şi Cahul.

Studiul a fost efectuat (de Centrul de Investigaţii şi Consultanţă „SocioPolis”) în cadrul proiectului moldo-elveţian „Dezvoltarea sistemului serviciilor comunitare de sănătate mintală în Moldova, Faza a doua” (finanţator Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare).

Notă pentru editori:
• Studiul de fezabilitate privind dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală poate fi citit sau descărcat în format PDF, în limbile română şi engleză, pe adresa: www.somato.md // Advocacy

Date statistice relevante:
• Incidenţa în cazul tulburărilor mintale şi de comportament a crescut pentru toate categoriile de vârstă de la 369,4 la 100 mii de populaţie în anul 2008 la 380,4 în anul 2009;
• Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament în rândul populaţiei totale, a crescut de la 2599,0 în anul 2008 la 100 mii de populaţie la 2649,0 în anul 2009;
• În R. Moldova, sunt înregistraţi circa 96 mii de bolnavi cu tulburări mintale şi de comportament, dintre care 19,8 la sută sunt copii;
• În ţară funcţionează trei spitale de psihiatrie şi trei centre comunitare;
• Anual, în centrele comunitare de sănătate mintală, beneficiază de tratament de susţinere şi reabilitare circa 5000 persoane cu probleme de sănătate mintală.