Nume
Parola
Vizualizări: 3851
Premiul Global Shining Light Award 2010 a revenit unei echipe de jurnalişti din Republica Moldova, Romania si Ucraina
Chisinau, 26 Aprilie 2010 — Jurnaliştii de investigaţie Dumitru Lazur, Vitalie Calugăreanu şi Irina Codrean au câştigat în premieră pentru Republica Moldova premiul Global Shining Light Award pentru Jurnalism de Investigaţie. Premiul a fost conferit de Comitetul organizatoric al Conferinţei Globale a Jurnaliştilor de Investigaţie pentru o serie de articole despre averea şi afacerile familiei Voronin.

Juriul a remarcat că ziariştii din Republica Moldova au folosit un arsenal complex de tehnici de investigare jurnalistică – de la documente autentice până la înregistrări cu camera ascunsă – şi au reuşit să investigheze în profunzime un subiect de interes major. „Investigaţiile au fost realizate în condiţii vitrege pentru jurnalişti – acces limitat la informaţiile de interes public şi frica funcţionarilor publici de a vorbi cu presa”, au mai menţionat membrii juriului.

Seria de articole despre averea şi afacerile familiei Voronin, ai căror co-autori pe lângă jurnaliştii din Republica Moldova mai sunt şi ziariştii Ştefan Cândea (România) şi Vlad Lavrov (Ucraina), laureati si ei ai acestui premiu, au fost realizate şi publicate în ajunul alegerilor parlamentare din aprilie 2009 graţie susţinerii financiare a proiectului Scoop (prin Asociaţia Jurnaliştilor de Investigaţie danezi – FUJ) şi suportului logistic al Asociaţiei Presei Independente (API).

Premiul Global Shining Light Award este acordat bianual şi onorează jurnalismul de investigaţie în condiţii extreme. În anul curent, premiul a fost înmânat la 24 aprilie, la Geneva, în cadrul Galei Premiilor Globale în jurnalism de investigaţie.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie a anunţat câştigătorii Premiilor Daniel Pearl pentru Jurnalism de Investigaţie pentru anul 2010. La categoria „Investigaţie realizată pe continentul american” premiul a revenit lui Aram Roston, reporter la revista „The Nation”, iar la categoria „Investigaţie transfronalieră” – unei echipe de jurnalişti din Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Coasta de Fildeş. Printre finaliştii Premiilor Daniel Pearl a fost şi ancheta reportericească „Document Dilemma”, unul dintre autorii căreia este jurnalistul Dumitru Lazur.

Seria de articole despre averea şi afacerile familiei Voronin pot fi citite aici:

http://i-scoop.org/fileadmin/download_files/Imperiu_Imobiliar_Investigatie_01.pdf

http://i-scoop.org/fileadmin/download_files/Transline_Investigatie_01.pdf

http://www.crji.org/news.php?id=150&l=1

Telefon pentru relaţii: 22-09-96